Last news in Fakti

20 Септември, 2016 22:43 2 100 0

Бан Ки-мун - болезнено откровен в последната си реч

  • оон-
  • бан ки-мун-
  • генерален секретар-
  • общо събрание-
  • реч

Световните лидери са изцапали ръцете си с кръв

Бан Ки-мун - болезнено откровен в последната си реч - 1
Снимка АП/БТА

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун открито изрази неприязънта си към онези лидери, които продължават да "подхранват машината на война" в Сирия.

В последната си реч пред Общото събрание на ООН, като Генерален секретар на световната организация, с нехарактерна за него откровеност Бан Ки-мун заяви, че "могъщите покровители" и на двете страни от сирийския конфликт "имат кръв по ръцете си".

"Присъстващи днес в тази зала са представители на правителствата, които игнорираха, подпомогнаха, финансираха, участваха и дори планираха и извършваха зверства срещу сирийския народ от всички страни в този конфликт", каза той.
Бан Ки-мун разкритикува и ширещите се сред световните лидери авторитарни и недемократични тенденции, които ги карат да ламтят за власт.

В своята последна реч той описа мандата си като "десетилетие на прогрес и неуспехи“.

„Това бе десетилетие на прогрес, но и на неуспехи. Приетите документи за устойчивото развитие до 2030 г., Парижкото споразумение за климатичните промени, а също създаването на структури на ООН за жените, бяха най-успешните моменти. Неспособността да разрешим няколко проточили се конфликти причини болка“, заяви той.

Бан Ки-мун обеща да използва всяка оставаща минута от своя мандат колкото се може по-добре. „Уверен съм, че ще имам възможности да обсъдя с вас това, което се случи за последните десет години. Но докато ми остава време, ще се отдам изцяло на работата си“, заяви генералният секретар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА