Last news in Fakti

21 Септември, 2016 09:03 1 326 2

Брюксел се тресе срещу ТТИП

  • ттип-
  • брюксел-
  • протест

Хиляди излязоха на протест срещу споразуменията с Канада и САЩ

Брюксел се тресе срещу ТТИП - 1
Снимка: БТА/AP

Хиляди граждани протестираха в Брюксел срещу планираните трансгранични споразумения на ЕС със САЩ и Канада, съобщи „Евронюс“.

Брюксел планира да завърши споразумението с Канада, известно като „СЕТА“. В момента текат и преговори за споразумението със САЩ, известно като ТТИП. Противниците на споразуменията твърдят, че те обслужват интересите на големите корпорации и ще окажат негативно влияние на качеството на земеделските продукти в Европа. Неговите поддръжници пък смятат, че то ще спомогне за икономически растеж и отваряне на нови работни места.

Според организаторите в демонстрациите са участвали около 15 000 души. Според местните власти техният брой е бил около 9000.

Споразумението с Канада все още трябва да бъде одобрено от страните – членки на ЕС. Социалдемократите в Австрия настояват за много промени в споразумението. Към него претенции имат още България, Унгария, Румъния и Словения.

Споразуменията срещат голямо недоволство от гражданите във Франция, а доверието към тях в Германия и Австрия постоянно пада.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    ТТИП - не!
    СЕТА - не!
  • 2 Мдаааа

    0 0 Отговор
    Споразумението наистина е страшно и би формирало глобален обединен пазар между най-развитите икономики, а това сериозно страхува развиващите се азиатски пазари да останат на опашката на световната икономика. Разбираемо е да има отпор от контролираните от същите течения, медии и партии в България и Европа.
Новини по държави: