23 Октомври, 2011 09:28 938 0

Назарбаев нае Блеър за съветник

  • тони блеър-
  • назарбаев-
  • казахстан
Назарбаев нае Блеър за съветник - 1
EPA/БГНЕС

Бившият британски премиер Тони Блеър обича да работи с диктатори и абсолютни владетели след като напусна „Даунинг стрийт“ 10, коментира в. „Телеграф“.

Блеър изгуби за клиент Муамар Кадафи, но спечели нов в лицето на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който през последните 20 години управлява богатата на петрол страна.

Бившият британски премиер успя да договори с Назарбаев да стане негов съветник по икономическите реформи в страната, уточнява в. „Файненшъл таймс“.

Според вестника това не е изненада, защото бившият премиер се познава от 2000 г., когато е визитата на президента на Казахстан от 2000 г. в Лондон. Тогава Блеър показва на Назарбаев 6-месечния си син Лео.

Освен това оттогава видният лейбърист неведнъж е гостувал в столицата Астана.

Преди месец „Телеграф“ разкри, че Блеър поне 6 пъти е летял до Либия, за да се види с Кадафи. Поне две от тези визити са били платени от сваления диктатор.

Роднини на Кадафи често го наричали „приятел на семейството“.

Блеър умее добре да се пазари. За съветите си в Казахстан той ще получава 8 млн. британски лири годишна заплата.

От напускането си на „Даунинг стрийт“ Тони Белър е заработил между 20 млн и 50 млн лири от консултантски услуги. В момента той съветва американската инвестиционна банка "Джи Пи Морган", а също швейцарската застрахователна фирма "Цюрих файненшъл сървиз". Клиенти на консултантската му компанията са и правителството на Кувейт и суверенния фонд на Абу Даби.

Противниците на Тони Блеър неведнаж са го критикували, че печели от връзките, които е създал начело на британското правителство, а също на поста специален представител на "близкоизточния квартет" (ООН, ЕС, САЩ и Русия).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА