3 Октомври, 2016 01:50 1 196 2

Папата: Истинската религия не си служи с Бог, за да налага насилие

  • папата-
  • папа франциск-
  • религия-
  • насилие-
  • баку
Папата: Истинската религия не си служи с Бог, за да налага насилие - 1
Снимка: БТА/ AP

Папа Франциск се срещна с властите на Азербайджан в културния и конгресен център „Гейдар Алиев“ в Баку. Присъстваха близо хиляда представители на институциите, дипломатическия корпус и гражданското общество, съобщи Радио Ватикана. 

След уводните думи за „добре дошъл“ на азербайджанския президент Илхам Алиев, Папа Франциск произнесе своето слово.

Мнококултурност и уважение на религиозните различия

„Дойдох в тази страна, носейки в сърцето си възхищението от пълнотата и богатството на нейната култура, плод на приноса на много народи, които през хода на историята са живели по тези земи, давайки живот на просперитета на съвременната държава Азербайджан“.

Папата припомни и предстоящото честване (на 18 октомври) на 25 години от независимостта на страната:

„Това е извървян път, който изисква постоянно внимание към всички, особено към най-слабите, път, който е възможен благодарение на обществото, което признава ползите от многокултурността и необходимото допълване на културите, за да може, между различните съставки на гражданското общество и между привържениците на различите религии, да се установят отношения на взаимно сътрудничество и уважение“.

Светият отец изтъкна, че  „това общо усилие за изграждане на хармония между различията е от особено значение в днешно време, тъй като показва, че е възможно засвидетелстването на собствените идеи и на собственото схващане за живота, без да се нарушават правата на хората с други схващания и виждания“.

Да се противопоставим на опасните отклонения

„За съжаление светът изживява драмата на многобройните конфликти, които се подхранват от нетърпимостта, разпалвана от насилнически идеологии и от практическото отричане на правата на най-слабите. За да се противопоставим валидно на тези опасни отклонения, се нуждаем от засилване на културата на мира, която се подхранва от непрестанната готовност към диалог и от съзнанието, че не съществува алтернатива на разумното търсене на споделени решения…“.

Близост с бежанците, нов сезон на мир за Кавказ

 „Желая да изразя моята близост към онези, които е трябвало да напуснат земята си, както и към многобройните хора, които страдат поради кървавите конфликти“, отбеляза Папа Бергольо, като пожела „международната общност да съумява да предоставя постоянно своята крайно необходима помощ…“.

„Вярвам, че с Божията помощ и чрез добрата воля на страните, Кавказкият регион ще може да бъде мястото, където чрез диалога и преговорите, споровете и различията ще бъдат превъзмогнати, така че този район, „врата между Изтока и Запада“, наречен така от свети Йоан Павел ІІ по време на посещението му в страната, ще може да стане и врата, отворена за мира и пример, на който да се гледа, за да се разрешат старите и новите конфликти“.

Приносът на малката Католическа църква в страната

Католическата църква е малка, но добре включена в гражданския и социалния живот на страната и Папата посочи, че е „особено радостен от сърдечните взаимоотношения, които  католическата общност поддържа с мюсюлманската, православната и еврейската общности“. Папата пожела „да се увеличат знаците на приятелството и сътрудничеството. Тези добри взаимоотношения придобиват голямо значение за мирното съжителство и за мира в света и показват, че между вярващите от различните вероизповедания е възможно да съществуват отношения на уважение и сътрудничество“.

Папата приключи словото си с призив, преминаващ границите на страната

„Привързаността към неподправените религиозни корени е напълно несъвместима с опита да се налагат с насилие на другите собствените виждания, прикривайки се под святото име на Бог. Нека Божията вяра да бъде извор и вдъхновение за взаимно разбирателство и уважение, както и за взаимопомощ, в полза на общото благо на обществото“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    0 0 Отговор
    Сериозно???
    Че папата не ходи ли във ватиканската библиотека да прочете какво пише в стотиците книги на римо-католическата инквизиция?
    Е.ати наглостта!
  • 2 Кака Гинка

    0 0 Отговор
    №1, на папата му е известно всичко това и с инквизицията отдавна е приключено.Както и с кръстоносните походи.А да си чувал някога висш мюсюлмански духовник да се извинява за безчинствата причинени от исляма?Или да подава ръка на християни?Ако не знаеш коя религия си е останала в миналото,включи си телевизора и виж какво правят мюсюлманските "гости" из Европа.Трябва ли да ти нахлупят чалмата,за да ти се включи мозъка?Е**ти глупостта...