Last news in Fakti

3 Октомври, 2016 10:16 1 133 0

Започна Нобеловата седмица

  • нобелова награда-
  • стокхолм-
  • осло-
  • алфред нобел

Началото поставя Нобеловата награда за медицина

Започна Нобеловата седмица - 1
Снимка: БТА/АР

Обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина в Стокхолм поставя началото на Нобеловата седмица, съобщава сайтът nobelprize.org. По традиция ще бъдат раздадени общо 6 отличия. Както се случва всяка година, най-голям интерес предизвиква наградата за мир. Тя ще бъде обявена в петък.

Планът на организаторите включва следните събития: физика - 4 октомври, химия - на 5 октомври, за мир - на 7 октомври, за икономика - на 10 октомври и за литература - на 13 октомври. 

По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; от Шведската академия по литература - за литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена и наградата за икономически науки, финансирана от шведската национална банка. 

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. Първото отличие е връчено в Сен Тропе през 1901 г.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Заради финансовата криза паричната й равностойност беше намалена с 20% през 2012 г. Сега тя е осем милиона шведски крони или 830 000 евро. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: