Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 13:23 862 0

Иракчанки печелят наградата "Сахаров"

  • сахаров-
  • европейски парламент

Надя Мурад и Ламия Башар споделиха пред света история за зверствата на "Ислямска държава"

Надя Мурад и Ламия Башар печелят тазгодишната награда "Сахаров" на ЕП, съобщи групата на АЛДЕ.

Мурад и Башар са от иракско село, което през лятото на 2014 г. е завладяно от "Ислямска държава". Двете стават част от хилядите жени, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. По-късно успяват да избягат и да разкажат шокиращата си история.

Двете жени си оспорваха наградата с бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар и с представителя на кримските татари Мустафа Джемилев.

Първият беше задържан миналата година, след като вестникът му разкри, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия.

Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР.

Наградата "Сахаров" е учредена през 1988 г. Тя почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: