Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 17:43 1 445 1

Бедствие с боклука в Атина

  • атина-
  • гърция-
  • стачка

Тонове отпадъци стоят неприбрани по училиците

Бедствие с боклука в Атина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство взе решение да обяви гражданска мобилизация за 8095 служители от организациите за местно самоуправление. Засега призовки са получили малко повече от 300 служители в столичната община и раздаването им може да отнеме много повече от очакваното време. Между тях са и работещите в отдел „Чистота” в района на Атика, които стачкуват вече повече от месец и принудителната призовка за явяване на работа е последната мярка, до която държавното управление допря, за да ги накара да се върнат на служба. От средата на септември Атина не само бе разкъсвана от протести и граждански вълнения, но се зари под тонове битови отпадъци, които искат поне три седмици, за да бъдат извозени, пише GRReporter.

Според последна информация мобилизираните служители от чистота трябва да извозят 120 хиляди тона боклук възможно най-скоро. Централните части на града и предградията са еднакво затрупани от всевъзможни боклуци, а кварталните кофи за боклук вече бе се виждат под планината от торби и чувалчета, който са започнали да се разлагат под есенните дъждове, редуващи се със слънце и ветрове. Миризмата в кварталите е непоносима, оплакват се граждани, а опасността от зарази и размножаване на нежелани инсекти се увеличава. По време на стачката, органите на ХЕИ пръскаха няколко пъти купищата с отпадъци с дезинфектанти, но процедурата не беше редовна и не се изпълни във всички райони.

Синдикатите

„Обявихме 24-часова работна стачка, за да се противопоставим на гражданската мобилизация, която ни наложиха”, каза за  GRReporter главният секретар на Съюза на служителите в организациите за местно самоуправление, Маркос Даврамалис. Той поясни, че протестните действия ще бъдат прекратени, ако правителството оттегли плановете си да назначи частни фирми да извършват дейността на публичния отдел „Чистота”. Също така, синдикатите настояват да се преразгледа намалението на заплатите на общинските служители, много от които след промените нямало да получават над 1000 евро нетно месечно възнаграждение. „Като цяло нашите искания не се различават по нищо от тези на целия гръцки народ. Ние сме срещу намаляването на заплатите, срещу уволненията и срещу високите данъци върху обикновените работещи, когато истинските виновници за кризата остават ненаказани”, поясни Даврамалис.


Гражданите

„Училищният автобус на дъщеря ми спира в началото на улицата, на която живеем. Точно пред кофите за отпадъци. От две седмици е невъзможно да се стъпи на тротоара от разпадащите се боклуци и пресичаме тичешком всяка сутрин, за да стигнем до отсрещната страна, където е новата спирка на училищния превоз”, казва недоволен Атонис, който е баща на шестгодишно момиченце. Той разказва, че от раждането й е отворил спестовен фонд с жена си, така че когато порасне да може да запише детето в частно училище.
„Искам да имам възможно най-малък допир с публичния сектор, без значение дали е администрация, образование или здравеопазване. Причината е точно тази, че не си вършат работата, поставят в опасност обществения интерес, заради собствените си нужди и на всичкото отгоре получават заплата, докато стачкуват. Кой в частния сектор ще каже, че няма да се яви на работа, защото протестира и ще му се плаща затова?”, пита риторично ядосан младият баща.

Младо семейство от северните предградия разказа, че след началото на стачката е решило да събира домашните отпадъци на балкона. „Това е отговорният начин да се действа в момент на подобна криза”, казва двойката. Те разделят битовите си отпадъци на такива за рециклиране и на обикновени. „След двуседмично събиране на всички боклуци на задния ми балкон, ми стана ясно, че това не може да продължава. Наложи се, да изнесем навън чувалите, в които бяхме събрали торбичките от кофата за боклук на купчината пред блока. Надявам се с мобилизирането на общинските работници, нашата улица да бъде една от първите почистени”, казва съпругата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    0 0 Отговор
    Тъпи ш**ани гърци. Не стига че са затънали до гуша пак продължават да протестират. А на този Антонис и на жена му само едно евала ще кажа!