Last news in Fakti

26 Октомври, 2011 19:16 5 888 14

Гърците закъсаха и за храна

  • гърция-
  • криза-
  • храна
Гърците закъсаха и за храна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призив за помощ отправи днес неправителствената организация Лекари на света, която удари камбанката за опасността от поява и задълбочаване на хуманитарната криза в Гърция през следващите зимни месеци.

След ръста на броя на гърците, които посещават здравните служби на Лекари на света в Атина, Солун, Перама и Хания, тъй като са загубили работата си и достъпа до здравни услуги, сега много голяма част от тях са заплашени от липса на храна, пише GRReporter.

„В разговорите ни с тези хора бяхме шокирани от това, че много от тях търсят храна. Правят го по много достоен начин, но е факт, че го правят. Затова решихме да отправим призив към всички, които през миналия март се отзоваха на молбата ни да ни доставят излишните си лекарства. Сега искаме да ни помогнат с храни”, казва  председателят на организацията Никитас Канакис.

Става дума за основни хранителни продукти като ориз, варива, тестени изделия и олио. „Имаме нужда също от мляко, бебешки храни, памперси и други неща за деца. С две думи, нуждаем се от неща, които ще помогнат на тези хора да запазят своето достойнство. Не искаме да виждаме да се повишава броят на хората, които се хранят в столове за безплатна храна. Целта ни е проста и в същото време много трудна: да направим семейни пакети за най-бедните от нашите пациенти и да им ги даваме, когато ни посещават. Ще се опитаме да го направим по възможно най-деликатния начин, защото много от тези хора са работили за повече от 30 и 40 години и фактът, че са бедни сега не означава, че те се различават от пациентите, които ни посещават в болниците или частните ни кабинети”, каза той.

Никитас Канакис подчерта особено проблема с лошото хранене при децата. „Вече ни посещават деца, които имат проблеми с храненето. Не казвам, че са недохранени, защото от медицинска гледна точка този термин може и да изглежда някак прекален. В никакъв случай не виждаме картини, подобни на онези от Африка. 

Става дума за деца, които се хранят когато, ако и каквото намерят.  Друг проблем са и  имунизациите. „Нужни са ни средства, за да закупим детски ваксини. Това, което би следвало да бъде очевидно и е в други страни, че на всяко дете са поставени основните ваксини, не важи в Гърция. 

Родителите на много деца нямат здравни осигуровки и са задължени да закупят ваксините, но не могат, особено някои от тях, които струват по 70-80 евро. Ние не искаме да се получи завръщане на стари и забравени днес болести, освен това смятаме ваксинирането за основно право на тези деца”.

Лекари на света смятат, че след като броят на хората, които всеки ден се хранят в столовете за безплатни обяди в Атина е достигнал почти 14 хиляди, определението „хуманитарна криза” не би следвало да се смята за прекалено. „Тези хора не са бездомниците и чужденците, които помним отпреди. Това са гърци като всички нас. Все повече от тях търсят лекарска помощ и лекарства от неправителствени организации, все повече ровят в отпадъците, за да търсят храна. Ние искаме те да знаят, че могат да се обърнат към нас, за да им помогнем дори и по минимален начин, като ги чуем, прегледаме и им дадем първите медикаменти. Бих искал да кажа, че ао доскоро всички ние се радвахме, че ще помогнем на хора в други страни като Уганда, Танзания или Турция, за където скоро ще замине една група, тук в Гърция усещаме чувство на срам. ”.
Янис Музалас, един от 600-те лекари, които предоставят доброволно своите услуги, разказа за промяната в насочеността на гръцкия филиал на организацията. „Миналата година изпратихме 5 или 6 контейнери с храна в Уганда, по-миналата изпратихме контейнери в Ирак и Хаити, а преди четири години – в Сомалия. Тази и както по всичко личи и през следващите години се нуждаем от тези контейнери тук. Идват чужди организации и искат да си сътрудничим в тази кауза, така както правим ние, когато отиваме в някоя друга страна. В Гърция вече има хуманитарна криза и смятам, че в момента се намираме само на върха на айсберга”.  

От организацията отправиха призив към гръцките лекари да се притекат на помощ и да посветят малко от свободното си време на нуждаещите се.

Много гърци не могат да платят и сметката за електричеството, която ще бъде натоварена допълнително с извънредния данък върху недвижимото имущество ще ги постави в още по-трудна ситуация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    2 0 Отговор
    Ние винаги сме били на ръба на оцеляването,а нашите майки и сестри им слугуваха.Нека и те опитат от кората на хляба и да уважават труда на другите.
  • 2 дорн дьорд

    2 0 Отговор
    От една страна молби за помощ ,а от друга стачки и протести за запазване на милионите скъпо платени и привилегировани места в държавния сектор , запазване на високите пенсии ,ранното пенсиониране и допълнителни заплати - така не става братя гърци ,първо си въведете ред в страната и ако се окажете по бедни от нас ( но едва ли ) можем да ви помогнем финансово. Защото въпреки внушенията на "Лекарите по света" не става въпрос за хуманитарна криза а за опити да се получат още пари от наивниците в Европа някой от който работят за 135 евро заплата за месец( България) и никой не е чул за тях !
  • 3 aaa

    2 0 Отговор
    E..си артистите
    Така се проси от балъците в Европа
  • 4 bylgarin

    2 0 Отговор
    Няма проблем нека половината гърци без 'работа' да започнат да работят за половин надница и за 2 месеца ще се оправят
  • 5 kostov

    2 0 Отговор
    sviknali sa na lesnoto a pa sega olele vizantieca si e vizantiec da doidat v bg da gi nay4im kak se kara s 300 euro cial mesec
  • 6 криза

    1 0 Отговор
    Тези ако видят от 20 години какво е в България не знам каква помощ ще искат да ни пратят.
    Хитрите византийци отново искат да намерят на работата лекото и на баницата мекото.
  • 7 555

    0 1 Отговор
    problema im e 4e sa prekaleno blizo do Bulgaria i polovinata bulgari sa se preselili tam tui kato v gurciq e nai-lesno da se imigrira.bulgarin kudeto e stupal sled nego treva ne e poniknala
  • 8 Богомил Гигов

    1 0 Отговор
    наглоста на най-мързеливата нация в света!!!
  • 9 капитен

    1 0 Отговор
    Да им направят цените на храните като в България но и заплатите и пенсиите да са им 80-150 евро.Заради тях сега ние ще го отнесем.С тия милиарди които им дават,а след година ще им ги опростят те пак ще са си добре,а ние ще влачим голи тумбаци по магистралите.
  • 10 Gogo

    1 0 Отговор
    Да им е честито на Гърците опростиха им 100 милиарда евро дълг за разлика от нашите политици техните знаят какво правят. Сигурно сега нашит герой Бойко ще се натегне да плати и останалите задължения на южната ни съседка нали нашите правителства са би продажни защо и сега да не ни продаде. Предполагам че като отиде във Брюксел само козирува и дума не обелва.
  • 11 azzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    1 0 Отговор
    да, бе да. дай боже всекиму токова закусване.
  • 12 todor

    0 0 Отговор
    Капка съчуствие няма в мен за гърците .....мързели
  • 13 не разбрал

    1 0 Отговор
    Нещо празник ли имат гърците не съм разбрал но Банско е пълно с коли и автобуси с гръцки номера ,а в Сандански сигурно са десет пъти повече.Мъка, криза скитат се по чужди държави като българи и румънци.
  • 14 nikolaybg

    0 0 Отговор
    da opitat i te ot nasata 20 godisna mizeria,pak posle neka iskat