Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 14:53 1 601 5

Банкер от ЕЦБ сменя Папандреу в Атина

  • папандреу-
  • референдум-
  • гърция
Банкер от ЕЦБ сменя Папандреу в Атина - 1
Премиерът Георгиос Папандреу е подложен на натиск да се оттегли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

До няколко часа се очаква развръзката на политическата криза в Гърция, прогнозираха за Факти.бг  политически анализатори от Атина.

Малка група видни депутати от управляващата партия се опитват да убедят Георгиос Папандреу да подаде оставка и дори подготвят предложение за коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос, съобщиха за Ройтерс източници от партията.

Групата се опитва да убеди премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка и да разчисти пътя, така че Пападемос, уважавана фигура в Гърция, да оглави правителство на единството, което да спаси Гърция от ръба на финансовата пропаст.

Водещите в Гърция политически фамилии са склонни да заложат на компромисната кандидатура на Лукас Пападемос в опит да убедят европейските си партньори, че няма да се откажат от поетите ангажименти.

Началото на натиска беше поставен на 1 ноември, когато шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха Георгиос Папандреу да подаде оставка. Гръцките медии тогава отбелязаха, че бившият лидер на ПАСОК и премиер Костас Симитис се опитва да се върне в играта.

Натискът срещу Папандреу продължи и в собственото му правителство. Министрите на финансите и на регионалното развитие - Евангелос Венизелос и Михалис Хрисохоидис оглавиха бунта в кабинета срещу референдума. Половината от министрите вече били разубедени и смятали, че идеята за допитването е най-големият политически гаф в историята на ПАСОК.

Междувременно държавната телевизия съобщи, че Георгиос Папандреу ще се срещне днес с президента на страната Каролос Папуляс.

Не е изключено той да обяви, че подава оставка или да предложи на президента да му възложи съставянето на преходно коалиционно правителство, отбелязва телевизията.

Гръцкият премиер е изправен пред нарастващ натиск да подаде оставка, след като намерението му да свика референдум за втория европейски спасителен пакет предизвика гневни реакции от страна на европейските партньори и подхрани спекулации, че Гърция може да бъде принудена да напусне Еврозоната.

Лидерът на опозиционната консервативна Нова демокрация Адонис Самарас призова за сформиране на преходно правителство, което да ръководи страната до провеждането на предсрочни избори. Той все пак отбеляза, че сегашният парламент трябва да ратифицира спасителния план, договорен миналия месец с ЕС преди да се разпусне.

Европейските борси реагираха с ръст на слуховете, че Папандреу ще подаде оставка. Борсови анализатори очакват новината за оставка на кабинета да е факт още тази вечер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    0 0 Отговор
    "Водещите в Гърция политически фамилии са склонни да заложат....."
    На това му викам идиотщина!!!
  • 2 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор
    Караманлис-Папандреу са две фамилии в политиката. В гръцката икономика пък има други.... Това е особеност на пейзажа....
  • 3 коко

    0 0 Отговор
    ало- ало, къде забравихте американците и подземните богатства на Гърция на кого ки обеща Чефри? те са повече от дълговите, а дали са истенски
  • 4 БОРСОВ ДИЛЪР

    1 0 Отговор
    МДААААА ЕВРОПЕЙСКАТА МАФИЯ ОТ БРЮКСЕЛ НАТИСКА ЧОВЕКА ДА ПРЕДАДЕ ГЪРЦИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО ПЪК ВСЯКО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ЗА НЯКОЙ ХОРА БЕШЕ ЗЛАТНО ЗАЩО ЛИ ... ЗАЩОТО САМО С РЕШЕНИЕТО СИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ БОРСИТЕ СЕ СРИНАХА (естествено - момент за купуване ) СЕГА КОГАТО ИМА БЛЕДА НАДЕЖДА ДА ГО ПРИНУДЯТ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМ (и това вероятно ще стане) БОРСИТЕ ЩЕ ТРЪГНАТ РЯЗКО НАГОРЕ А ТОВА Е ЗЛАТНИЯ МОМЕНТ ЗА НАПАЗАРУВАЛИТЕ... ЕЛЕМЕНТАРНО ! (това е само една от причините за да го принудят да се откаже от референдум – или по-точно казано от гласа на народа) ТА ПИТАМ АЗ КЪДЕ ТОЧНО Е ДЕМОКРАЦИЯТА ! НЕ СЕ ЗАЛЪГВАТЕ НАДЯВАМ СЕ ? МИСЛЯ ЧЕ ЗНАЕТЕ ОТДАВНА ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЕДНА ДЪЛБОКА ИЗМАМА ИЛИ ИЛЮЗИЯ (все едно) !
  • 5 който знае

    0 0 Отговор
    Когато дъртия козел се опита да даде възможност "народа" сам да избере дали иска да поеме нов дълг (т.н. спасителен план) посредствум Референдум, всички скочиха срещу това предложение. Недопостимо е шепа нагли да мачкат цели народи. Дори фърците се нещастни братя които ги доят и стрежат, като правят и в България.