Last news in Fakti

9 Декември, 2016 11:56 2 976 0

Нацистка Енигма се продаде за рекордните 340 000 евро

  • кодове-
  • енигма-
  • дешифриране-
  • криптираща машина-
  • втора световна война-
  • търг

Напълно работещата машина датира от 1943 година

Нацистка Енигма се продаде за рекордните 340 000 евро - 1

Рядък екземпляр от нацистка „Енигма M4“, създадена за флота по време на Втората световна война, беше продадена в Ню Йорк от британската аукционна къща Bonhams, пише изданието Express.

Цената на машината за шифроване и дешифроване на съобщения достигна рекордната цена от 340 000 евро, надминавайки предишната най-висока цена, плащана за такава машина. През 2015 г. на друг търг, организиран от Bonhams, частен купувач плати 324 000 евро за друга "Енигма M4".

Напълно функциониращата машина, датира от 1943 г. и първоначално бе оценена на около 260 000 евро. Експерти твърдят, че тази машина е била използвана на сушата, съдейки по състоянието ѝ.

Нацистка Енигма се продаде за рекордните 340 000 евро

Моделът „Енигма M4“ е бил създаден през 1941 г. за нуждите на флота, след като адмирал Карл Дьониц, главнокомандващ германския флот, изразил страховете си, че сигурността на предходния модел на криптиращата машина — „Енигма M3“ е била компрометирана.

Машината е направена така, че да работи и на суша и по море, за да могат високопоставените германски военни да си изпращат тайни послания.

Знае се за съществуването на 120 машини от модела М4, но по-голямата част от тях се намират в музеи или са пазени от различни правителства. Ето защо тазседмичният търг представляваше рядък шанс за частните колекционери да се сдобият с един от малкото все останали на свободния пазар машини.

Разбиването на кодовете на Енигма от съюзническите сили е едно от най-важните събития през Втората световна война и се разглежда като една от причините за края на войната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА