Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 22:33 1 099 1

Папандреу подготвя оттеглянето си

  • гърция-
  • криза-
  • папандреу

Последни опити за спасение на кабинета

Папандреу подготвя оттеглянето си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се разбра с министрите си да подаде оставка и да остави властта на договорено коалиционно правителство, ако успее да спечели вота на доверие утре, съобщи за Ройтерс източник от кабинета на южната ни съседка. Папандреу има нужда да спечели вота, за да започне преговори с опозицията, а целта е приемане на пакета от болезнени мерки за излизане от кризата.

Както по-рано днес съобщихме: малка група видни депутати от управляващата партия се опитват да убедят Георгиос Папандреу да подаде оставка и дори подготвят предложение за коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос. Оставката му се иска и от основната опозиция – Нова демокрация.


Опозицията

Лидерът й отправи тежки обвинения към премиера Папандреу в рамките на дебата по повод гласуването на вот на доверие към правителството, допълва GRReporter. „Г-н Папандреу се прави, че не разбира...Аз поисках неговата оставка, не съм му отправял предложение за съвместно управление” отбеляза Андонис Самарас и обвини премиера, че „лъже и изнудва, за да запази поста си”. Той призова за сформиране на преходно правителство с единствена цел гласуването на договора за новия заем от парламента и провеждането на предсрочни избори.


Предсрочни избори


Папандреу счита предсрочните избори за катастрофа, допълва „Евронюз”. Но опозицията вече има преднина в обществената подкрепа, а в редиците на управляваща партия, ПАСОК, цари разцепление.

Премиеът-социалист свали гарда още повече и заяви, че може и да се откаже от идеята си за референдум за приемане втория европейски спасителен пакет, за да не фалира Гърция, който обаче е свързан със сурови икономии. В замяна на това премиерът поиска опозицията да подкрепи реформите. Собственият му финансов министър счита народното допитване за абсолютно нужно, тъй като така ще се прати силен сигнал към Европа и пазарите.

В реч пред парламента премиерът заяви, че трябва час по-скоро да бъдат приети мерките, искани от Европейския съюз.

Папандреу е категоричен, че оставянето на страната му в Еврозоната е въпрос, който не трябва повече да бъде повдиган.

 

Синдикатите

„Кучетата си лаят, керванът си върви” е точната поговорка, която описва състоянието на гръцките синдикати в разгара на най-сериозната политическа криза, която Гърция е виждала в последните 30 години. Съюзът на служителите в държавния сектор АДЕДИ и представителите на радикалната левица СИРИЗА се събраха на общ протест на площад Синтагма пред парламента. Общото шествие не надхвърли повече от 500 души. Синдикалистите от публичния сектор скандираха общи лозунги срещу правителствената политика. Членовете на СИРИЗА протестираха срещу течащия в парламента вот на доверие на правителството на ПАСОК, което брои дните до своя срив.

„Народът няма вече да е роб на големите шефове”, викаха членовете на държавния синдикат. Носеха платна с протестни лозунги: „Тройката и правителството фалираха”, крещяха познатите гръцки рими „Вземайте си Меморандума и се махайте оттук”.

Въпреки революционните настроения на протестиращите, синдикалистите не искат страната да излезе от валутния съюз, но отказват да приемат реформите в трудово-правните отношения и планираните приватизационни процеси.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некой си

    0 0 Отговор
    х.я докрая и душата във рая как да стане бе уважаеми гърци.Време е обяда да се плаща, а който разстрои готвача се разправя със сатъра му.И ний искаме да лапаме и никой да не ни държи сметка,ама вий сте разлайали всички кучета в двора,то влачене влачене,ама тез 300 и кусур милиарда не ви ли преседнаха некъде.И ний искаме 16 заплата и 15 пенсия,ама все ни опявят:ей ги е на гърците вземаха та кво стана,изядаха и пропиха всичко по таверните,ква е гаранцията,че и вие няма да направите същото.