3 Ноември, 2011 08:47 1 592 0

Замразяват помощта за Гърция поне до Коледа (обновена)

  • папандреу-
  • гърция-
  • референдум

Двама ключови министри в Гърция се обявиха против идеята за референдум. Опозицията поиска предсрочни избори

Замразяват помощта за Гърция поне до Коледа (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Референдумът в Гърция за новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро може да се състои на 4 декември, заяви премиерът Георгиос Папандреу, цитиран от световните агенции.

Той призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в Еврозоната или не.

Едва след това, в зависимост от резултатите на референдума, лидерите на страните от Еврозоната ще решат дали и кога да бъде преведен на Гърция следващият транш от финансовата помощ, отбелязва Блумбърг.

Това предупредиха президентът на Франция Никола Саркози и канцлерът на Германия Ангела Меркел след приключилата късно снощи тяхна среща с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Двамата водеши политици привикаха на спешна среща Папандреу в навечерието на срещата на Г-20 в Кан.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви след извънредните консултации, че нейното мнение дали МВФ да даде зелена светлина за шестия транш от първия спасителен пакет за Гърция, който е в размер на 8 милиарда евро, ще зависи от изхода от референдума.

Финансови анализатори коментираха, че помощта за Гърция ще остане замразена поне до Коледа. Първо трябва да мине допитването и чак след това ЕС и МВФ ще трябва да се съберат да решат.

„Важно е гръцкият народ да вземе решение. Ние ще се гордеем, че сме част от еврозоната и че можем да изпълняваме нашите задължения", аргументира Папандреу своето изненадващо решение да свика референдум за спасителния пакет.

Той изрази увереност в положителния резултат от допитването. „Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа“, увери той.

„Нашите гръцки приятели трябва да решат дали искат да продължат пътешествието с нас, или не", остро заяви Саркози.

„Атина първо трябва да разсее собствените си съмнения относно изпълняването на обязаностите си към Еврозоната в качеството си на неин член и едва тогава ще може да разчита на допълнителна финансова помощ“, припомни френският президент.

Германия иска стабилизирането на Еврозоната да продължи заедно с Гърция като неин член, но стабилизирането на еврото е много по-важно от спасяването на Гърция, допълни Ангела Меркел.

Саркози добави, че ако Гърция проведе референдума, анонсиран по-рано от Папандреу, всенародното допитване трябва да бъде не по отношение на финансовия пакет, отпуснат в помощ на Гърция, а по въпроса дали страната иска да остане в Еврозоната или да я напусне.

 

Двама ключови министри в Гърция се обявиха против идеята за референдум. 

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос подчерта, че е против референдум по въпроса за еврото в Гърция, подчертавайки, че принадлежността на страната към Еврозоната е историческо завоевание на гръцкия народ и не може да бъде поставяно под въпрос.

„Мястото на гръцкия народ в Еврозоната е историческо завоевание на гръцкия народ, което не може да бъде поставяно под въпрос. То не може да бъде зависимо от референдум“, подчерта Венизелос в комюнике, разпространено тази сутрин след срещата на гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Кан с европейските лидери и с представители на Международния валутен фонд, намиращи се във френския град за срещата на Г-20.

Междувременно и гръцкият министър на развитие Михалис Хрисохоидис призова за бърза ратификация от парламента на спасителния пакет, противопоставяйки се на идеите за подлагането му на допитване.

Дясната опозиция в Гърция отхвърли предложението на премиера Георгиос Папандреу по дилемата „приемане на кредитната програма от ЕС или излизане от Еврозоната“, пише в. „Вима“.

„Заявлението на Меркел и Саркози показва, че Папандреу е представил ситуацията в Гърция по начин, по който се подлага на съмнение желанието на гърците да останат в Еврозоната“, заяви представителят на опозицията Янис Михелакис. „А такъв проблем не съществува. Г-н Папандреу с поведението си просто дезинформира лидерите на страните от Еврозоната. Което пък означава, че Папандреу е опасен за Гърция и трябва да си ходи“, подчерта Михелакис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА