Last news in Fakti

5 Ноември, 2011 09:50 913 0

Папандреу оцеля. Засега

  • папандреу-
  • пасок-
  • гърция

Политическата кариера на 59-годишния Папандреу е към своя край, смятат наблюдатели

Папандреу оцеля. Засега - 1
Папандреу получи вот на доверие от гръцкия парламент

Правителството на премиера Георгиос Папандреу получи вот на доверие от гръцкия парламент, но това е Пирова победа, отбелязват политическите наблюдатели.

 
Гласуването бе предшествано от ожесточени дебати, като за изказване от парламентарната трибуна се бяха записали над 70 депутати. В своята реч Папандреу призова депутатите да гласуват вот на доверие на кабинета, тъй като едни предсрочни избори в такъв важен и труден момент за Гърция биха представлявали катастрофа. Гръцкият премиер обеща, че още на сутринта след гласуването ще отиде при президента на страната Каролас Папуляс, за да му представи идеята си за сформирането на коалиционно правителство, което да получи широка парламентарна подкрепа.
 
Папандреу, също така, намекна, че е готов да се оттегли от премиерския пост, но без да посочва конкретна дата. "Последното нещо, което ме вълнува, е моят пост. Не ме е грижа и дали ще бъда преизбран. Никога не съм гледал на политиката като на професия", заяви той от парламентарната трибуна.
 
Основните критики срещу Папандреу, както по време на дебатите, така и преди това, бяха в посока неговото необмислено предложение за референдум по въпроса за финансовата помощ от ЕС за Гърция на обща стойност 130 млрд. евро. Папандреу лансира идеята, без да се допита до лидерите на ЕС, в резултат на което фондовите борси се сринаха и еврото бе сериозно застрашено, а гръцкият премиер бе привикан на спешен разговор от лидерите на Франция и Германия Никола Саркози и Ангела Меркел. Впоследствие, под натиска на ЕС, Папандреу оттегли идеята си, но недоволството срещу него в Гърция не секна. Срещу идеята за референдум се изказаха остро не само лидерите на опозицията, но и съпартийци на Папандреу от управляващата партия ПАСОК, включително и министри от неговия кабинет.
 
По време на парламентарните дебати консервативният опозиционен лидер Антонис Самарас отхвърли категорично идеята на Папандреу за сформирането на широка правителствена коалиция с думите: "Единственият изход от кризата са предсрочни избори". Преди вота в парламентарните кулоари усилено се говореше за съставянето на нов кабинет начело с настоящия финансов министър Евангелос Венизелос, който да подготви провеждането на предсрочни парламентарни избори. Венизелос, според някои източници, бил получил подкрепата на по-малките парламентарно представени партии, сред които и десноцентристкия Демократичен Алианс. "Ако получим покана за разговори за сформиране на коалиционно правителство, ще я приемем", заяви уклончиво Дора Бакояни, бивш кмет на Атина и лидер на Алианса, който има едва 5-има депутати в 300-местния гръцки парламент.
 
Преди гласуването се говореше и че самият Папандреу се е споразумял с Венизелос да се оттегли от премиерския пост в негова полза. В крайна сметка правителството на Папандреу оцеля, не без помощта и на "отлюспени" депутати, привикани по спешност в парламента. Основна фигура сред тях бе Лука Кацели, бивш министър на труда, като с нейна помощ, както и с помощта на други доскорошни "бунтовници" в парламентарната група на ПАСОК, кабинетът на Папандреу получи вот на доверие със 153 срещу 145 гласа при гласували 298 депутати. Но това е Пирова победа, отбелязват наблюдателите, според които политическата кариера на 59-годишния Папандреу е към своя край. 
 
Информация на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА