Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 13:08 1 203 0

„Разпети петък“ за Папандреу

  • папандреу-
  • пасок

Парламентът гласува вот на доверие на правителството на ПАСОК

„Разпети петък“ за Папандреу - 1
Снимка: ЕПА-БГНЕС

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу е изправен пред решаващ за политическото му бъдеще вот на доверие в парламента, предаде „ Та неа“. Управляващата социалистическа партия има крехко мнозинство, след като няколко народни представители напуснаха ПАСОК по-рано тази седмица. Според неофициални информации обаче част от депутатите на Папандреу ще се въздържат при гласуването, което прави неясен изхода от вота.

Гръцкото правителство е на ръба на колапса, след като в понеделник вечерта премиерът обяви изненадващ референдум за спасителния план на ЕС и МВФ. След острите негативни реакции на опозицията и Брюксел в позицията на Папандреу настъпи драматичен обрат и той заяви, че е готов да се откаже от намерението си да свика референдум.

В четвъртък вечерта лидерът на ПАСОК призова за незабавно сформиране на правителство на националното единство с цел да се осигури прилагането на европейския помощен план за Гърция и излизането на страната от политическата криза. „Позицията ми е ясна, трябва незабавно да започнем разговори за сформирането на правителство с широк консенсус, за да се осигурят нормални политически условия, прилагане на европейското споразумение от Брюксел и след това започване на изборна процедура”, заяви Папандреу.

От своя страна опозиционната „Нова демокрация“ обеща да подкрепи спасителния план на ЕС и МВФ, ако Папандреу подаде оставка и свика предсрочни избори.

Междувременно анонимен правителствен източник обяви, че премиерът е сключил споразумение със своите министри да подаде оставка, ако те му помогнат да спечели вота на доверие.

Германското правителство реагира студено – Берлин настоя, че ще гледа делата, а не думите, пише вестник „Зюддойче цайтунг”. Френският министър по европейските въпроси Жан Леонети коментира пред радио „Европа 1“, че ако Гърция не ратифицира спасителното споразумение с ЕС, не само ще бъде изхвърлена от Eврозоната, но и от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА