Last news in Fakti

30 Декември, 2016 19:54 3 481 3

Почина бащата на шоколадовото яйце "Киндер"

  • киндер-
  • шоколадово яйце

Уилям Саличе е починал снощи на 83 години

Уилям Саличе, създателят на шоколадовото яйце "Киндер" (Kinder), е починал снощи на 83 години в северната италианска провинция Павия, съобщи създадената от него фондацията за младежи "Оцвети живота си", цитирана от ДПА.

Саличе влиза в компанията Фереро (Ferrero) през 1960 година и става дясната ръка на собственика-визионер Микеле Фереро, бащата на емблематичния течен шоколад Нутела, който почина през 2015 година.

През 70-те години компанията се опитва да намери начин да поддържа актуалността на шоколадовите яйца и след Великден, тъй като пресите бездействат през по-голяма част от годината.

Така се ражда яйцето "Киндер сюрприз", в млечно-шоколадова черупка има пластмасова капсула с малки парченца, от които се сглобява играчка.

Успехът е незабавен и дълготраен - Фереро продава милиарди яйца "Киндер" за над 40 години и всеки месец произвежда продукция, достатъчна да покрие всичките 400 000 квадратни метра площ на огромния площад Макропласа в мексиканския град Монтерей.

Огромният успех на яйцето "Киндер" е съпътствано с много драми, като смъртта през януари в Тулуза на момиченце на три години и половина, което се задавило с малката играчка. След разследване съдът оправда Фереро.

Същевременно яйцата са забранени в САЩ, заради закон от 1938 година, който не позволява да се слагат предмети в храните, а от тази година и в Чили заради закон, борещ се със затлъстяването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    8 0 Отговор
    КОЛКО МЕ Е РАДВАЛО ТОВА ИЗОБРЕТЕНИЕ КАТО ДЕТЕ
  • 2 Полковник Йол

    5 0 Отговор
    Мир на душата на "бащата на яйцето".
  • 3 Асен Манев

    1 0 Отговор
    Да почине в мир!
    Той беше добър човек.