Last news in Fakti

4 Януари, 2017 00:14 5 594 3

Избиват най-малките слонове в света

  • слонове-
  • борнео-
  • слон пигмей-
  • бракониери-
  • малайзия

Слоновете пигмеи на остров Борнео станаха поредната жертва на бракониерите

Избиват най-малките слонове в света - 1

Дори най-малките слонове на планетата, сгушени на остров Борнео, вече не са имунизирани срещу зловещата глобална бракониерска криза за слонова кост, съобщава в. "Гардиън".

На Нова година, служители от агенцията за опазване на дивата природа в малайзийския щат Сабах, към който се отнасят някои части на остров Борнео, са открили костите на мъжки слон, известен в района с прякора Сабре, заради необичайните му бивни, извити надолу като зъбите на изчезналия саблезъб тигър.

Служителите предполагат, че Сабре най-вероятно е бил убит в края на ноември. Неговите останки са били намерени само два дни, след като природозащитниците открили трупа на току-що заклан мъжки слон, станал жертва на бракониери, отмъкнали бивните му. И двата слона са били убити в район с радиус не повече от 1,5 км.

Преди тези събития, бракониерство за слонова кост не се е смятало за проблем в Сабах. Но Беноит Госенс, директор на Danau Girang полеви изследвания център в Сабах, Борнео, казва, че зловещите находки показват, че на острова има професионален ловец и търговец на слонова кост, който си е създал бизнес на острова.

"Изглежда, че Сабах вече не е безопасно място за слонове. Съответните органи, които отговарят за незаконното избиване на диви животни и за бракониерството, трябва да работят по-усилено и по-умно, за да спрат тези зверства", казва той.

"Загубата на тези слонове е особено тъжна, когато светът се събужда и открива, че африканските слонове за застрашени от изчезване в най-близко бъдеще", заявява Елизабет Бенет, вицепрезидент на организацията за опазване на вида в дивата природа ConservationSociety.

"Едва когато всички пазари за слонова кост бъдат затворени и търсенето на слонова кост престане, популациите на слонове в Африка и Азия ще бъдат в безопасност", добавя тя.

Таксономичният статус на борнейския слон пигмей, както е известен този вид, е неясен. Тези слонове са много по-дребни в сравнение с другите азиатски слонове, като размерът им е около една пета от този на събратята им. Генетични данни показват, че той може би се е развивал самостоятелно и независимо през последните 300 000 години. Някои учени дори предлагат животното да бъде включено в списъка на отделните подвидове. През 2003 г. Световния фонд за опазване на дивата природа класифицира тези слонове като нова генетическа разновидност.

Днес в света има не повече от 2000 представителя на слона пигмей.

Избиват най-малките слонове в света


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разбийш

    5 0 Отговор
    Ами обявете награда срлед полицията и армията за застрелян ловец на слонове и само да видите какъв ефект ще има?...! Само за няколко дни всичко що търгува със слонова кост ще бъде застреляно... ПАРИТЕ ВЪРШАТ ЧУДЕСА. Ок?
  • 2 Васичка Атанасова

    3 0 Отговор

    ей че гадни бракониери
    слончета да убиват
  • 3 гощо

    8 1 Отговор
    Бих създал ловна дружинка която да ловува ловни дружинки,ловци,бракониери и всякаква зган която намира за много мъжко да застреляш безащитно животно било за кеф,било за бизнес!!!!!!!