Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 17:36 3 618 6

ЦРУ слухти във Фейсбук и Туитър

  • цру-
  • фейсбук-
  • туитър

„Отмъстителните библиотекари“ не работят в лъскава сграда, а в скромна невзрачна тухлена сграда в безименен парк във Вирджиния. Те се ръководят от Дъг Накин

ЦРУ слухти във Фейсбук и Туитър - 1
Снимка: Архив

Всеки път, когато пускаме снимка или коментар в социалните мрежи, един „чичко на средна възраст“ отбелязва „харесвам“ или „не“. Той не е един от нашите приятели, последователи или заблуден потребител, който си търси нови приятели. Той е служител на ЦРУ, разкрива АП.

В центъра за разузнавателна информация от открити източници (Open Source Center), екипът, известен като „отмъстителните библиотекари", проверява Туитър, Фейсбук, вестниците, телевизионните канали, местните радио станции, сайтовете за чат - всичко в чужбина, до което всеки има достъп и към което може да добавя съдържание открито.

„Отмъстителните библиотекари“ не работят в лъскава сграда, а в скромна невзрачна тухлена сграда в безименен парк във Вирджиния. Те се ръководят от Дъг Накин.

Местоположението на центъра се пази в тайна с цел да се избегнат атаки - както физически, така и кибернетични.

Центърът на ЦРУ е създаден след препоръка от Комисията за 11 септември, и неговият главен приоритет е борбата с тероризма и неговото разпространение.

Но спектърът от неща, които няколкостотинте аналитици, защото точният им брой се пази в тайна, следят, е доста широк - от достъпа до интернет в Китай до настроенията по улиците на Пакистан.

Макар че повечето от тях са базирани във Вирджиния, аналитиците са разпръснати и по американските посолства из целия свят, за да „измерят“ отблизо пулса на обектите, които следят.

Центърът започна да съсредоточава вниманието си върху социалните мрежи, след като наблюдаваше как Туитър разтърси иранския режим по време на Зелената революция от 2009 г., когато хиляди протестираха срещу резултатите от изборите и преизбирането на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад.

Оттогава „отмъстителните библиотекари“ започват да следят съобщенията в Web 2.0. Скромни служители с университетско образования и със способността да говорят свободно местни езици започват редовно да следят блоговете и социалните мрежи за ставащото по света. Според АР близо 5 млн. туита на ден се следят от „отмъстителните библиотекари“.

Анализът на центъра под една или друга форма почти всеки ден попада в ежедневния разузнавателен брифинг на президента Барак Обама.

Преди месеци изтече информация, че Осама бин Ладен е бил засечен и по съобщения в глобалната мрежа.

И всяка вечер, когато искаш да споделиш нещо в глобалната мрежа, някой в една тухлена сграда отвъд Атлантика може би е твой последовател .....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Попов

    3 0 Отговор
    Е добър ден.... То на дали има някои които да не го знае това....!
  • 2 Георги Георгиев

    4 0 Отговор
    Добрутру... "В Русия съм, в Русия съм"
  • 3 КОМУНИСТ

    2 0 Отговор
    ТИЯ ОТ ТУХЛЕНАТА СГРАДА ОТВЪД АТЛАНТИКА ДЕТО ЦЯЛ ДЕН ИМИТИРАТ ДЕЙНОСТ И САМО ТЕЖАТ НА ПЛАНЕТАТА И ХАРЧАТ ЛЕВЧЕТАТА (доларите) ДА ВЗЕМАТ ДА СВЪРШАТ НЕЩО ПОЛЕЗНО ! ЧЕ КРИЗАТА ДОЙДЕ ТОЧНО ОТ ТАМ И ТОЧНО ЗАРАДИ ТАКИВА НЕКАДЪРНИЦИ (слухарите от Уолстриит) КАТО ТЯХ А СЕГА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ИГРИТЕ ... ААААА ? АЙДЕ ДА ГО Д....Е !!!
  • 4 Александър Иванов

    1 0 Отговор
    Това го знае всяко хлапе... Това не е новина.И двете са шпионски мрежи.
  • 5 куто

    0 0 Отговор
    А Цветанов слухти в България
  • 6 СВОЙ

    0 0 Отговор
    Дреме ми на ...това, как се казваше на български?