Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 10:00 864 0

Напрежението в Северно Косово взе нова жертва

  • северно косово-
  • косовска митровица-
  • косовски сърби-
  • кфор

Един сърби загина и двама пострадаха при стрелба с албанци

Косовски сърбин е загинал, а други двама са ранени при тежък инцидент късно снощи в Косовска Митровица, в северната част на Косово, съобщава сръбското електронно издание B92. Жертвата е починала по време на хирургическа операция в местна болница.

Говорителят на полицията Бесим Хоти каза, че тримата сърби, включително служител на косовската полиция, са били ранени при стрелба, избухнала, след като полицейски патрул се намесил в сбиване между сърби и албанци. Малко по-късно бе съобщено, че единият от сърбите е починал в болница.

Властите разследват се кой е предизвикал сблъсъка и кой е стрелял. Хоти потвърди, че жертвите са пострадали в етнически смесения град Косовска Митровица, но не се знае дали стрелбата е на основата на междуетническа вражда.

Опасявайки се, че този инцидент може да предизвика нова вълна на насилие в северната част на Косово, правителството побърза да осъди използването на насилие. Правителството призова гражданите към спокойствие и зрялост, както и да се въздържат от каквото и да е било насилие, се казва още в официалното съобщение.

Сръбският министър за Косово Горан Богданович поиска силите на ЕС ЕУЛЕКС да разследват случая, а не местната полиция. Той призова виновниците да бъдат арестувани веднага и да получат най-строгото наказание. Богданович опредили като „терористичен акт“ снощното нападение в Косовска Митровица.

Ръководителят на сръбската делегация в преговорите с властите в Прищина Борислав Стефанович призова косовските сърби да запазят спокойствие, за да не се стига до нови инциденти. Той уточни, че разследването ще бъде извършено от косовската полиция, но при необходимост в него може да се включи и ЕУЛЕКС.

Косовска Митровица е разделена между сръбското малцинство в Косово и албанското мнозинство. През юли напрежението рязко нарасна, след като косовската полиция се опита да поеме контрола над два гранични пункта в северната част на Косово, където сръбското население не приема декларацията за независимост на Косово от Сърбия.

В продължение на повече от месец косовските сърби блокираха пътищата, водещи към Бърняк и Ярине, за да попречат на косовските институции да поемат контрола върху северната част на страната - регион, населен предимно с етнически сърби.

Преди ден служители на КФОР превзеха една от барикадите, поставени от косовските сърби при граничен пункт „Ярине”. При пробиването на барикадата от КФОР са ползвали сълзотворен газ. Преди това войниците са предупредили хората на барикадите да се разотидат. Веднага след като мисията на НАТО е превзела барикадата, сърбите са издигнали нова, като са изсипали няколко камиона чакъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА