Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 09:24 846 0

Косовските сърби бетонираха барикадите

  • северно косово-
  • тадич

В Брюксел се провежда пореден кръг от преговорите между Белград и Прищина

Косовските сърби бетонираха барикадите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно тази нощ косовските сърби бетонираха барикадите, които поставиха по пътя между Косовска Митровица и Лепосавич, край Дудин кръш, община Звечан. Край високата 2.5 метра барикада бе поставена и бодлива тел. Тя се намира върху моста по пътя за Звечан, който вече е недостъпен за живеещите в южната част на Косовска Митровица.

Преди няколко дни силите на КФОР се опитаха да премахнат барикадите в Дудин кръш. Тогава се стигна и до сблъсъци с косовските сърби. Барикадите има и на няколко километра оттам край село Рударе. Жителите на Яненице също поставиха барикадите, за да попречат на войниците на НАТО да влязат в селото.

Войниците на КФОР останаха за кратко блокирани по пътя между Зубин поток и Звечан. В момента те се намират в село Чабра, населено предимно с етнически албанци.

Силите на КФОР предупредиха на няколко пъти, че ще използват огнестрелно оръжие за разпръскване на блокадите. До момента обаче те използват само сълзотворен газ. Въпреки това предупреждение местните сърби продължават да изграждат барикади.

В официално съобщение на КФОР се казва, че 30 техни войници са били ранени при сблъсъците. Всички те в момента са настанени в болница за лечение.

Днес в Брюксел  ще се проведе осмият кръг от техническите преговори между представители на Белград и Прищина. Успехът на тези преговори ще има голямо влияние върху предстоящото обсъждане на кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС на 9 декември.

Сръбският президент Борис Тадич призова сърбите в Северно Косово да премахнат барикадите, тъй като те не допринасят за защита на сръбските национални интереси. Същевременно Тадич е призовал представителите на КФОР да се откажат от акциите за премахване на барикадите, тъй като те застрашават живота на гражданите и предизвикат рискове.

Сръбският държавен глава е уточнил, че страната му не признава независимостта на Косово, а чрез преговори се бори за уреждане на въпросите, свързани с граничните пунктове „Ярине” и „Бърняк” в Северно Косово.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА