Last news in Fakti

24 Януари, 2017 07:06 1 069 0

Мексико ще отстоява правата и интересите си пред САЩ

  • мексико-
  • нафта-
  • права-
  • интереси-
  • сащ-
  • външна политика-
  • енрике пеня нието-
  • търговия

Президентът Енрике Пеня Нието заяви, че народът му вярва в изграждането на мостове, а не в издигането на стени

Мексико ще отстоява правата и интересите си пред САЩ - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обеща да се бори за интересите на страната си и да отстоява правата на мигрантите по време на разговорите с новата президентска администрация на САЩ, пише мексиканското издание Informador.

Следващия вторник той ще се срещне с новия американски президент Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания обеща да вдигне висока стена по южната граница, за да предпази Съединените щати от мигрантите, идващи от Латинска Америка. Нието отхвърли този план, заявявайки, че мексиканският народ не вярва в издигането на стени, а в изграждането на мостове.

"Решенията се крият в диалога и преговорите, а не в конфронтацията и смирението", каза той по време на брифинг, на който очерта новите си външнополитически цели.

Според него, изборната победа на Тръмп е накарала правителството на Мексико да преразгледа и преосмисли отношенията със северната си съседка. "Ясно е, че САЩ вече има нова визия за външната си политика", заяви той.

Нието каза още, че Мексико ще продължи да работи за поддържането на търговското споразумение, подписано между Мексико, Канада и САЩ през 1994 г., но същевременно вече се подготвя за предстоящата буря, която заплашва договора за свободна търговия на територията на Северна Америка.

"Мексико трябва да действа, за да защити националните си интереси", категоричен беше държавният глава, който заяви, че страната му ще бъде принудена да потърси нови търговски партньори, след като новоизбраният президент на САЩ ясно заяви, че ще следва политика на протекционизъм, пише вестник El Pais.

Според Нието, новата реалност ще принуди страната му да търси нови дестинации за износ и да започне политически диалог с държави, с които до сега не е имала отношения. По този начин Мексико ще ограничи зависимостта си от северната си съседка. „САЩ ще видят, че Мексико се справя чудесно и без тях“, заяви Нието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: