Last news in Fakti

25 Април, 2012 12:24 1 047 1

Бутаницата за поста на Барозу започна

  • жозе барозу-
  • европейска комисия-
  • мартин шулц-
  • марио монти-
  • вивиан рединг
Бутаницата за поста на Барозу започна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бутаницата за стола на Жозе Барозу, шефът на ЕК, вече започна, въпреки че вицепрезидентът Вивиан Рединг и председателят на ЕП Мартин Шулц все още не са обявили официално кандидатурите си. Слухове от Берлин пък настоятелно спрягат италианския премиер Марио Монти за наследник на Барозу, тъй като лично канцлерът Ангела Меркел одобрявала той да оглави Европейската комисия.

Източници от Брюксел съобщиха за портала EurActiv, че своята кампания за високия пост вече е започнала Вивиан Рединг, която сега е вице на Барозу и комисар по правосъдието, човешките права и европейското гражданство.

Мандатът на Барозу изтича през 2014 година и до момента няма знаци той предварително да сдаде ръководния пост на изпълнителното тяло на ЕС.

Говорителят на Рединг Матю Нюман не отрече тази версия и я коментира с думите: „Хората обичат да спекулират. Тя е много щастлива, фокусирана върху настоящата й позиция и има много какво да прави“.
Други източници твърдят, че Рединг си е създала много силно лоби в Европейския парламент. Ресорът й я прави чест гост на пленарните сесии. Освен това, амбициозният комисар е била европейски депутат, което й дава още повече възможности за опора. Всичко това подсилва спекулациите, че Рединг ще получи подкрепата на Европейската народна партия.

Образът, който дамата от Люксембург си е създала, е много позитивен – тя е убедена в светлото бъдеще на Европа.

Слуховете тикат на преден план и името на немския социалист Мартин Шулц, чийто говорител също не отрече подобно нещо. За момента е ясно, че Групата на социалистите и демократите ще излъчи „кандидат с висок публичен профил“. Шулц от три месеца е председател на ЕП.

Марио Монти вече е бил еврокомисар, но няма политическа подкрепа в ЕП. Това може да се използва и като коз – да развие не толкова политическа кампания.

Всички тези спекулации се появяват на много ранен етап, но това не е учудващо. След 10-годишното „царуване“ на Барозу, ЕК може да претърпи значителни промени в ресорите и работата си с идването на новия й председател, което е доста съблазнително.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    0 0 Отговор
    В най бюрократичната система, започва борбата за власт, за хапване - много здраво хапване . С колко ли се е облажил горкият демократ, скоро и това ще стане ясно.....