Last news in Fakti

28 Януари, 2017 13:14 3 917 39

Спасибо! Сърбия получава като подарък изтребители МиГ-29

  • сърбия-
  • беларус-
  • изтребители-
  • бук-
  • миг-29-
  • руски-
  • подарък

Сътрудничество между Сърбия и Беларус

Спасибо! Сърбия получава като подарък изтребители МиГ-29 - 1
Снимка: Wikipedia

Сърбия ще получи осем многоцелеви изтребителя МиГ-29 и два зенитно-ракетни комплекса „Бук“ като подарък от Беларус, съобщи „Риафан“.

Изданието се позовава на министъра на отбраната на западната ни съседка Зоран Джорджевич. Белград ще се погрижи за разходите по модернизиране на самолетите.

През месец май тази година Сърбия и Беларус ще обсъдят по-нататъшните стъпки по отношение на сътрудничеството между двете страни. Сръбските военни обмислят да закупят и зенитно-ракетни системи С-300 от Беларус.

Сръбският министър-председател Александър Вучич бе на посещение в Беларус, начело на правителствена делегация. Един от документите, подписани по време на визитата, бе междуправителствено споразумение за сътрудничество във военно-техническата сфера.

МиГ-29 е многоцелеви изтребител от четвърто поколение, който полита за първи път през 80-те години на миналия век. Системата „Бук“ пък е разработена в Съветския съюз през 70-те години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смотан русофил

    28 21 Отговор
    Ето това аз разбирам самолет , лети , хвърчи ама не пада номер 1 е. Краварските не стават , скъпи са и не могат да хвърчат и само падат.

    Коментиран от #2, #13, #19

  • 2 Киро

    19 24 Отговор

    До коментар #1 от "смотан русофил":

    Единственото вярно е името ти.

    Коментиран от #3, #4, #16

  • 3 смотан русофил

    27 18 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Киро пак не си си пил хапчетата. Руското оръжие - танкове ,самолети , ракети е номер 1
  • 4 Бат Ваню

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    ха ха ха .... +1 и НЕ подлежи на модернизация ....ха ха ха..... Пред името трее да има МНОООГО..... ха ха ха

    Коментиран от #5

  • 5 много смотан русофил

    23 15 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Ваню":

    Бати Ваньо , може и да съ много смотан но съм русофил и се гордея много че съм такъв . А ти , американофил ли си , защо се бъзикаш с мен ? САМО РУСИЯ

    Коментиран от #23

  • 6 гост

    13 7 Отговор
    Само където не се споменава, че разходите за модернизация са десетки милиони. Русия прави подарък от нещо ненужно за тях, но гарантира мултимионен оборот на руската фирма, която ще извърши модернизацията. Това е в плюс и за двете страни. Това се нарича партньорство.

    Коментиран от #9, #18

  • 7 незнайко

    14 9 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ колко МИГ-29 имаме? Сърбите си знаят интереса.
  • 8 sasasa

    9 5 Отговор
    Ненчев да връзва шпайковете, да тича до Беларус и да се помоли, та белким му дадат 5-6 и на него.

    Коментиран от #20

  • 9 кроко

    16 8 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ами иди им предложи по-добра оферта. Примерно като тази дето ни предлагаха НАТО-вците: 3-та употреба 35годишни Ф16 (от 83-84г.) на цена 15-16 мил. евро/брой + неизвестно колко още пари за обучение, резервни части и т.н на американците дето дерат кожи.

    Иди с подобна оферта, тролче, може пък да ти вържат сърбите!
  • 10 Сноудън

    21 9 Отговор
    До къде стигна България с членството си в ЕС, да не може да си отремонтира и наличните МИГ-ове, а Беларус с 9,5 мил. население може да си позволи да "ПОДАРИ" не един в цели 8 броя!
    Защо ли?
    Защото са в криза - вързани са с Русия и руския пазар и не слугуват на Брюкселската бюрокрация, че тя е по-зле от времето на СССР!
    Производството ни е само на "Ишдеме" и туризъм !
    В Беларус всичко работи и запада е принуден да продава по-евтино защшот им конкуренция с родното ероизводство, а в БГ има само "убита" от ЕС иконобика и внос от Китай - дизайнет в ЕС!
  • 11 6666

    9 16 Отговор
    Подараци от РУС или Беларус , НЕ БЛАГОДАРЯ,през носа ще ти излезат.
  • 12 onq s konq

    14 14 Отговор
    Елементарни политически хватки от края на Втората Световна...Ами нали България тогава беше натъпкана със безплатно съветско оръжие-Т-34,БТР,БРДМ и т.н ,а целият български народ-В БЕЗПЛАТНИ ВОЙНИЦИ?И има ли още някой който да не се сеща,че с тоя евтин подарък Сърбия се превръща в СФЕРА НА РУСКО ВЛИЯНИЕ,КАТО ЗА "БЛАГОДАРНОСТ" ПУТИН ЩЕ ПОИСКА ПОСТРОЯВАНЕ НА БАЗИ ПОЧТИ В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА?И не е ли същото това като базиране на ядрено оръжие в Куба навремето?
  • 13 Лъчо

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "смотан русофил":

    Краварите", както ги наричаш също правят страхотни самолети, както и русснаците и други. Проблема е, че май относно новият им F-35 и е явно "усвоявал" на воля, милиончета, иначе нямаше да е толкова скъп... Лично харесвам и русските и шведските и френските и американските, а вече и китайските ПакФа и 4изобщо харесвам добрата техника...стига да не млати по мен и невинни хорица... Ние имаме Лапачите, затова нямаме вече нито русска, нито американскка, шведска ...но най-лошото е, че нямаме и българска подобна техника. А това звучи страшно. Излиза, че каквито и пари да е събрала държавата като данъци, те се усвояват от бюрократите ЛАПАЧИ и не остават пари за техника. А от това по-ужасно няма! МИГ29 е много хубав самолет, поддръжката на двигателната част не е евтина. Но пък е идеален за патрулна двойка. Все пак, говорим за доказали качествата си самолети. Нито русските нито американските са лоши. лошото е че ние имамее ЛАПАЧИТЕ - многохилядна крадлива паплач навред по бюрата на инстанциите от министерства и надолу. А от това спасение скоро няма да има. Така бяха и при соца, такива сас и и сега.

    Коментиран от #36

  • 14 Гост читател

    13 7 Отговор
    Само не разбирам ,вас русофилите,кво ви грее ,че руското оръжие е номер 1? Представям си как лъскате бастуна на снимката на некой руски танк, ужасссссс. Ставате смешни с тая Русия.Ако хвърляхте толкова енергия да защитавате България ,цена нямаше да имате.
  • 15 Gost

    11 5 Отговор
    Сърбите пак се готвят да ни ударят в гръб по заповед на Москва..
  • 16 ФАЛШИВ ОТСЯКЪДЕ

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    КИРИЛ Е ПРАВОСЛВНО ИМЕ .ТИ НЕ СИ ТАКЪВ.
  • 17 Геро

    10 0 Отговор
    Ние пък подарихме танкове на македонците. Затова и те така ни обичат:)))
  • 18 кроко

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Извинявай, помислих по инерция че става въпрос за един друг „гост” и дори не съм дочел написаното от теб.
  • 19 Русофил

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "смотан русофил":

    Миг 29 е по-скъп за поддръжка от Ф16. Сервизния интервал на Ф16 е 4 пъти по-голям. Примерно след 200 часа Мига влиза за ремонт, а Ф16 лети още 600 часа. Мига иначе е една идея по-добър, ама не е ясно дали във въздушен бой ще си личат много предимствата му. Ф16 има други предимства, ама са специализирани. Експертите спорят още, понеже няма реални битки. В мирно време Ф16 е по-добре, защото е далеч по-евтин. Су вече е съвсем друга бира :). Самолета с най-ниски експлоатационни разходи е Грипен, и хич не е лош.

    Коментиран от #22

  • 20 аааааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "sasasa":

    а, той Ненчев си пада по любовници-проститутки, не по самолети.
  • 21 товарищ Путин

    7 1 Отговор
    Ами, сърбите много слушкат и ....много папкат!
  • 22 делтапланерист

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Не е вярно!Щяхме да купуваме испански Ф16 бл.15/OCU с вече израсходвани 3500 от 8000ч.ресурс. МиГ29 има 6000ч.ресурс. Блок 15 са на изчезване-Холандия,Дания,Йордания...до 2020г. спират нальоти с такива самолети. Лъжа е че час полет с Ф16 е по евтин от такъв с МиГ! Тези часове които даваш-200 са за полски ремонт, руснаците зават също 600часа. Нарочно ли не споменаваш тази подробност? При Ф16-закупуване на наземна техника за поддръжка, обучението се плаща на американците, резервните части също. И т.н.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Крилья Советов

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "делтапланерист":

    И това не е много вярно, защото "испанските" МиГ-ове щяха да са трета употреба и от Португалия. Техническите подробности не съм проверявал, но предполагам, са такива.

    Проблемът с полските ремонти е с много измерения. Първият проблем е, че отпада гаранцията от руска страна. Вторият проблем е, че ремонтът в Полша се извършва с подписа на техния главен инженер на техните ремонтни заводи. Поляците извършват тези ремонти малко незаконно и руснаците с основание вдигнаха пушилка. Третият проблем е, че имахме и връзките, имахме контактите и дори край Пловдив дълго време се обсъждаше построяването на ремонтен комплекс за МиГ или Сухой. Нищо не излезе накрая, а можехме още да си ремонтираме сами самолетите, както в комунизма се ремонтираха в България алжирските МиГ. Сами сметнете дали ако имахме авиоремонтен завод нормален сега и обучен персонал и лицензи, дали щяхме да обсъждаме закупуването на нещастни американски самолетчета с полуизчерпан ресурс. Онези ракетни комплекси, които нарязахме, за да ни "заобичат" в НАТО, сега сърбите ги получават като подарък.

    Коментиран от #25

  • 25 кроко

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Крилья Советов":

    Че то в Пловдив си има авиоремонтен завод и както казваш и алжирски самолети сме ремотирали, а и ирански и иракски при войната помежду им - и на едните и на другите едновременно - това на летището в графа. Не знам какво е останало от него, до колкото съм чувал, Цв. Василев го бил купил, а тиквата май не искаше да се ремонтират там двигателите щото е негов. И уж държавата беше го изкупила обратно и ние щяхме да си ги ремонтираме. Абе единственото сигурно нещо е че сме яко в батака.
  • 26 Копчето

    7 1 Отговор
    Стига бе професори живеем в свят,където с натискане на едно копче и светът ще изчезне.Айнщайн е казал ,че незнае с какво ще се води третата световна война,но четвъртата ще е с камъни и тояги!
  • 27 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    нека се радват на съветски самолети и ракети,за нас нека останат 17 милярда при сегашния програмен период ,а при следващия поне 20 :))!може сега да поразсъждават тук експертите колко било на сметка да имаш мигове!жалкото е че въпреки опциите дето ни дава ес ние буксуваме щото като народ сме тотално осакатени и масово си мислим че сигурността и просперитета ни се решават с ракети и самолети,а не с вътрешна организаия и упорит труд.

    Коментиран от #28, #30, #35

  • 28 Путко Мафани

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    К`ви милиарди бе Стояне?
    Освен дългове тук друго няма! Такива цифри няма никъде по отчетите ни? Нито резерва е 17 млрд, нито дългът ни е 20 млрд. лева
    За какво говориш хич не е ясно!
    Данните показват към 27 милиарда лева дълг и към 13,5 резерв. Друго няма! - Другото са празни приказки?
    Какво според теб ще остава тук хич не става ясно в изреченията ти!
    Какво щ

    Коментиран от #29

  • 29 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Путко Мафани":

    17 милярда са парите дето трябва да получим като безвъзмездно финансиране в сегашния програмен период.за съжаление сме усвоили за три години около милярд и малко заради слаба администрация.дълга не е страшен малък е и реално сме в положение с много добри финансови показатели.сърбите са в другата краиност,може да провериш колко е техния дълг:)))!

    Коментиран от #39

  • 30 на Деса шушито

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Такава дума милЯрда няма! Какъв икономист си, като не можеш едно число правилно да напишеш. И в пост 29 пак...милЯрда! Куклоооо!

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "на Деса шушито":

    кирилизатора ми пише я като напиша и и а едно до друго,а на мен не ми се разправя да поправям.подобно е с и-кратко ,а при главните пък не мога да пиша определени букви и така.освен това често се усещам че като пиша с латиницa се обърквам ,но тва сега ми помага да имам индивидуалност и ти трола дето си закачен за мен да не можеш да ми фалшифицираш постовете,което си опитвал многократно.та ми харесва да пиша така не ми пречи на изказа ,разбират ме добре,но не можеш да ме фалшифицираш .
  • 32 Гост читател

    4 1 Отговор
    Чета ви коментарите и се чудя. Я кажете за какво са ни на нас самолети? За авторитет ,за друго не се сещам. Армията ни е пълна трагедия, абсолютно небоеспособна. Всичкото сме втасали ,та стигнахме до самолетите. Нали видяхте на церемонията на Президента, военните с кво дойдоха- чавдар на 40 години,пред саморазпад. Ами камионите в армията? Всичко е пълна пародия. Със самолети или без - единствената държава на която можем да се репчип военно е Македония.
  • 33 Добри

    5 0 Отговор
    Защо бъркате Беларус с Русия и Сърбия с България? Ние сме единствената нация изгубила студената война! Какви самолети, какви танкове! И совалки да купим - ние сме продажно племе. Пак ще сме от губещата страна.
  • 34 Бай хой

    2 2 Отговор
    Деси, значи казваш трудно се фалшифицира ментето.

    А на всички ни е ясно че си схФанато същество и бавно схФашташ. Че помоли деска да ти настри текстовия редактор ве икономисте склададжиски бизнесмен политически неориентиран такъв.
  • 35 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Толкова и ти рабира балалайката: 2020 мандалото лопва, няма да има следващ програмен период. Първия беше 2007-2013, втория и последен е 2014-2020, тролчо заспал бизнесменски.
  • 36 просто факти

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Лъчо":

    Не знам какво разбираш под "доказали качествата си самолети", но според Уикипедия единствения "боен успех" на Миг-29 в цялата му история е свалянето на два невъоръжени частни самолета Чесна над Куба. В Ирак 5 са свалени, останалите бягат. В Югославия също толкова са свалени, а Миг-29 няма никъде нито една победа. Просто факти!

    Коментиран от #37

  • 37 Трол

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "просто факти":

    Що четете уикипедията все едно е Библията!

    На 19-ти Януари иракският пилот на МиГ-29 Джамийл Сайхуд сваля британски Панавиа Торнадо с ракета въздух-въздух Р-60МК, за което британското правителство признава чак през 2003 година. Това е една от трите въздушни победи на МиГ-29 в цялата му история (още един еритрейски сваля МиГ-21, а един съветски – афганистански Су-22).
    Не е кой знае, но не е и твоето твърдение!
  • 38 Бай хой

    3 6 Отговор
    Към простите факти или по точно към простия им прочит.

    Отвори в википедията за виетнамската война и ще видиш за какъв буламач става въпрос. Дори и не се споменава за хамериканско участие.
  • 39 Путко Мафани

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Темата са самолети и ракети подарени на Сърбия. Това е тема касаеща военното дело и стратегическите бойни способности.
    - Парите и програмните периоди са нещо доста в страни от дискусията! Прилича малко на ГЕРБерско изявление. - Да не си техен партиен член? Ако е така по- добре не се включвай в тази тематика. Разговора за пушки изключва въжделения за кукли!
    Освен това парите от ЕС приключват 2020год. и много се съмнявам, че могат да се усвоят толкова пари от нашата държавна администрация. Познавайки начина им на работа това е невъзможно. Те обичат да симулират активност особено от както Винету е на власт. Очевидец съм на случаи в които държавната администрация дава разяснение за програма за усвояване на средства, чийто период за подаване на документи изтича след 1 седмица... А за дълговете на държавата не съм съгласен. Никога и по никакъв начин дълговете на страната не са били с толкова висок дял от БВП. Подчертавам НИКОГА. И отново повтарям! Темата е военна, а не икономическа! Говорим за пушки- не за кукли...
Новини по държави: