Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 11:01 778 0

Първи вот на доверие за Пападимос

  • гърция-
  • лукас пападимос-
  • вот на доверие

В петък внасят в парламента бюджета за догодина

След тридневни дебати гръцкият парламент ще гласува вот на доверие към новото коалиционно правителство, водено от Лукас Пападимос. Гласуването ще се състои довечера или около полунощ, в зависимост от желаещите да се изкажат в парламента.

Въпреки, че икономическите мерки, които трябва да приложи правителството са тежки, се смята, че ще вотът ще е успешен. Партиите, подкрепящи бившия вицепрезидент на ЕЦБ, имат гласовете на 250 от общо 300 депутати.

След встъпването си в длъжност начело на гръцкия кабинет през следващата седмица Пападимос трябва да се срещне с представители на ЕК в Брюксел по време на първата си обиколка в качеството си на лидер на коалиционното правителство. Пападимос ще разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Междувременно стана ясно, че правителството вече е готово с бюджета за следващата година и предстои той да бъде разгледан в парламента. Информацията съобщи министърът на финансите Евангелос Венизелос. „Проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 18 ноември“, заяви министърът и добави, че основният финансов документ предлага мерки за стимулиране икономическия ръст.

Реформите са жизненоважни за страната, подчерта Венизелос. По думите му гръцкият парламент и правителството трябва да работят бързо в съответствие с обстоятелства.

По-рано европейските лидери настояха новото коалиционно правителство да се ангажира писмено, че ще спази обещанията за бюджетни икономии  и реформи, преди да им отпуска нови заеми. Това условие се явява едно от основните в преговорите между Гърция и ЕС. В противен случай, по мнението на много от евролидерите, може да се стигне до изваждане на страната от еврозоната. Лидерът на гръцката опозиция Антонис Самарас обаче заяви, че той не възнамерява да дава подобни гаранции.

Вчера, в телефонен разговор, американският президент Барак Обама е уверил бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу, че САЩ ще останат солидарни с Гърция в трудните моменти на дълговата криза, съобщи Белия дом. Папандреу е роден и израсъл в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА