Last news in Fakti

6 Февруари, 2017 13:03 4 004 4

Най-дългият полет е вече факт (ВИДЕО)

  • полет-
  • оукланд-
  • доха-
  • продължителност

14 535 км. за 16.23 часа. Това е новият най-дълъг полет, осъществен в гражданската авиация. Той е на катарските авиолинии Qatar Airways и е от Доха до новозеландския град Оукланд. Първият полет, който се извърши с Boeing 777, е пристигнал с 15 минути по-рано от планираното. За това е спомогнал попътния вятър. Самолетът е минал през 10 часови пояса. На борда са работили 4 пилота и 15-членен екипаж. По време на полета са раздадени 1100 чаши кафе и чай, 2000 безалкохолни напитки.

Гражданската авиация помни и други по-дълги полети. Така например, през 2005 г. е реализиран полет между Лондон и Сингапур, което е 22 000 км., но той е бил единичен. Друг пример е полет от Лос Анжелис до Сингапур на сингапурските авиолинии.

Интересно е да се отбележи, че всички полети от запад на изток са по-бързи, отколкото в обратната посока. Причината не е само въртенето на планетата, но и атмосферните условия или по-точно въздушните течения. Най-силните от тях са в субтропическата зона и в близост до полюсите. Най-ниската им точка обикновено се намира на 5-7 км. над земята.

Относно най-дългия полет към момента, то той ще остане такъв до следващата година, когато се очаква сингапурските авиолинии да предложат такъв от Сингапур до Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сВинетка

    2 2 Отговор
    .а'си.... пък тук готов
    прокопан тунел под километър не можем да сколасаме да направим

    Коментиран от #2

  • 2 ссс

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "сВинетка":

    Къде това ?
  • 3 doe

    2 0 Отговор
    Другият модел на Боинг 747 е най - красивият пътнически самолет.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    От Ню Йорк до Сингапур директно през икеана ли ще летят ? Малко рисковано ще бъде ! Над Африка ще е по сигурно.