Last news in Fakti

10 Февруари, 2017 16:01 2 558 3

Усещам, че си близо! US и китайски самолет имаха опасна среща

  • сащ-
  • китай-
  • самолети-
  • опасно-
  • южнокитайско море

На 300 метра един от друг

Усещам, че си близо! US и китайски самолет имаха опасна среща - 1
Снимка: shutterstock

Американски и китайски военен самолет прелетяха „опасно“ близко един от друг, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на информация на двама служители на US военното ведомство.

Самолет П-3 „Орион“ на американските военноморски сили и китайски KJ-200 са преминали на 300 метра един от друг.

Опасната маневра е станала над Южнокитайско море. Говорител на американските въоръжени сили обяви, че „Орион“ е изпълнявал „рутинна мисия в съответствие с международните закони“.

Флотът на САЩ не смята, че инцидентът е бил преднамерен, но въпреки това е бил достатъчно сериозен.

Факти.бг припомня, че напрежението между Вашингтон и Пекин се повиши след избирането на Доналд Тръмп за американски президент.

В началото на месец декември – още преди встъпването си официално в длъжност – Тръмп проведе телефонен разговор с президента на Тайван, което разгневи китайските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъжкар

    28 3 Отговор
    Ами американците са тъпънари като искат да НЕ се разминават със самолети да заповядат в България ние нямаме военна авиация вече 30 години така че тука ще си летят спокойно във въздуха и няма да се разминат с абсолютно нищо.
  • 2 неразбиращ

    29 2 Отговор
    Просто ми е чудно какво търси китайски самолет над Южнокитайско море, направо мозъка не ми го побира. Разбирам да беше летял над Източноамериканско море, абе тва китайците не хора!
  • 3 no name no face no number

    10 0 Отговор
    Дано се откажат от плановете да дразнят Китай. Много ще е опасно. Нека вземат един глобус и като намерят с усилия къде е САЩ да се попитат, защо не виждат южнокитайско море. Аз да ги улесня, защото южнокитайско море няма нищо общо с САЩ те тва е.