Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 16:00 1 028 1

ЕП търси спасение за пчелите

  • европейски парламент-
  • еп-
  • пчели-
  • фармацевтика
ЕП търси спасение за пчелите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент призова фармацевтичната индустрия да помогне за намиране на решение за рязкото намаляване на пчелите и меда. „Алберт Айнщайн е казал, че ако няма пчели, хората няма да могат да живеят повече от пет години“, заяви унгарската социалистка Ксаба Табаджи, един от авторите на текста на приетата позиция, пише EUObserver.

84% от растителните видове и 76% от производството на храна е пряко свързано с ципокрилите насекоми и опрашването им.

Пчелите стават все по-голяма рядкост на Стария континент, което силно тревожи европейските депутати. Ето защо те настояват Европейската комисия да пришпори развитието на ветеринарни продукти срещу болестите, които морят пчелите и да ги предпази от убийственото влияние на пестицидите.

С днешната резолюция Европейският парламент настоява и за събиране на точни данни за пчелната популация и анализ на причините за намаляването й.

Негативните фактори са над десет – замърсяването, пестицидите, земеделските вредители и други.
Според холандския евродепутат Бас Ейкхут, тъй като пестицидите и торовете вредят на пчелите, това налага фармацевтичната индустрия просто да спре да ги произвежда, вместо да се иска развитието на „омекотители“ на вредните им ефекти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кошера

    0 0 Отговор
    Да спрат разпространението на ГМО и да го забранят. Съветът ми е безплатен.