Last news in Fakti

14 Март, 2017 15:37 2 549 6

ООН: Сирия е "килия за изтезания"

  • оон-
  • сирия-
  • изтезания

Според световната организация това е "най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война"

ООН: Сирия е "килия за изтезания" - 1
Снимки: БТА/АР

Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран от ДПА. Той нарече конфликта, навлизащ в седмата си година: "най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война".

"Днес в известен смисъл цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където цари див ужас и абсолютна несправедливост", каза Хусейн по време на дебати за Сирия в Съвета на ООН по човешките права.

Конфликтът започна с изтезания - хора от службите за сигурност задържаха и измъчваха група деца в Дераа, които бяха драскали графити срещу правителството на стената на едно училище, напомни той.

ООН: Сирия е "килия за изтезания"

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 60 000 души са загинали за шест години при изтезания или поради ужасните условия в затворите на режима.

Разследващи от ООН обвиниха през февруари 2016 г. властите в Дамаск, че "ликвидират" затворници, с твърдението, че масовата гибел на задържани е резултат от "държавна политика".

В доклад на върховния комисариат по правата на човека се посочва, че от началото на годината силите на сирийския режим за извършили няколко нови нападения с отровния газ хлор, предаде ДПА. Използването на подобни оръжия е равнозначно на военно престъпление и е в нарушение на международните договори за забрана на химически боеприпаси, се изтъква в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    19 3 Отговор
    Може и така да е...НО...защо тогава ООН мълчи като пу..а за избитите в Ирак над 500 000 деца???????...Защо мълчи този лицемерен форум...дали не си затварят очите САМО защото това са жертви на САЩ.... Еми омръзна ни от лицемерие вече...

    Коментиран от #6

  • 2 на ООН отзад

    15 3 Отговор
    ООН-то много "загрижено", ама когато американците колят и бесят по цял свят нищо не казват нали, траят си. Ама забравиха да споменат кой е виновен за тая ситуация в Сирия и кой създаде ИДИЛ, за Украйна пък да не говорим, пак същите хора са виновни.
  • 3 jambazina

    7 3 Отговор
    Комисар за правата на човека от Сауди Алабия. Ха ха ха
  • 4 Пустина буря

    4 1 Отговор
    Има един отговорен за тези събития, но кога ще иде при Кадафито не знам.
  • 5 Стоян

    1 2 Отговор
    Исляюът е враг на христианството.таля че не плачете начужд гроб.
  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо":

    щото не е вярно.затова мълчи,а ти обаче след като ти бе показано нееднократно че не е вярно продължаваш да не мълчиш:)))!
Новини по държави: