Last news in Fakti

19 Март, 2017 15:31 4 216 3

Медицински сестри от ЕС бягат от Великобритания

  • медицински сестри-
  • великобритания-
  • ес

2 700 европейски медицински сестри са подали оставки през 2016 г.

Медицински сестри от ЕС бягат от Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Медицински сестри от страни от ЕС масово напускат Великобритания, показват последните статистически данни, съобщи БНР.

Това дава повод на критиците на Тереза Мей да предупредят премиера, че задълбочава кризата в здравеопазването, като отказва да даде гаранции за правата на гражданите от евросъюза.

Тревожните данни доведоха до призиви да се реализира схема, наречена „здравен паспорт“, която предлага сигурност на 59 000 работници в здравеопазването от ЕС. Това включва и искане към правителството незабавно да възстанови стипендиите за медицинските сестри, които бяха прекратени миналата година.

2 700 европейски медицински сестри подадоха оставки през 2016 година, а системата на здравеопазването като цяло бе напусната от 6 500 служители, които са граждани на ЕС.

Кралският колеж за медицинско обслужване отбелязва тревожната тенденция на рязък спад на новопостъпващи медицински сестри от ЕС. По данни на колежа 24 000 позиции за медицински сестри, санитарки и болногледачи продължават да са вакантни.

Норман Ламб от Либералдемократическата партя заяви, че не може да има твърд Брекзит и силно здравеопазване. Тези хора спасяват животи, а правителството на консерваторите напълно ги игнорира, допълни Ламб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DGI

    22 1 Отговор
    До преди да замина за Англия, смятах, че в България здравеопазването е зле, нооо... толкова са зле в Англия лекарите и мед. сестрите, че да не ти се налага да ги посещаваш! Сега като си изгонят що годе кадърните кадри от Европа, ще им останат само вкиснатите пакита и миризливита индита да ги лекуват. Ще видят кон боб яде ли
  • 2 гост

    17 0 Отговор
    Още ли има будали ,които ми възхваляват буреносния остров ? Англия е нищо повече от едн вмирисана клоака ! Хората го разбраха обаче късно - наивници винаги ще се намират .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: