Last news in Fakti

26 Март, 2017 21:11 1 299 13

Всяка атака на ВВС на САЩ убива цивилни граждани

  • мосул-
  • ирак-
  • ввс
Всяка атака на ВВС на САЩ убива цивилни граждани - 1
Снимка: АР/БТА

Британското издание The Guardian разкритикува действията на международната коалиция и на първо място на американските военни. През последните седмици на практика всяка атака на американските ВВС е водела до масова гибел на цивилни граждани. Журналисти на вестника пишат, че американските военни преследват Ислямска държава (ИД), но ракетите им попадат или в лагери за бежанци, или в препълнени джамии.

Междувременно в западната част на Мосул бойните действия са подновени. Иракската армия е предприела нова атака срещу терористите от ИД. Настъплението на коалиционните сили е довело до значителни загуби сред редиците на иракската армия и до мащабна хуманитарна катастрофа. Вече и най-големите оптимисти не вярват, че Мосул ще бъде освободен в рамките на 2017 г.

Ситуацията в иракския град няма нищо общо с това, което се случи в Алепо. В Сирия имаше хуманитарни коридори, а бунтовниците е можело „доброволно” да напуснат града. Докато в Ирак коалиционните сили нанасят удар след удар. В резултат в Мосул само за последния месец са загинали 4000 души и 22 000 са били ранени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на Деса шушито

    12 4 Отговор
    Деса-стоян-То?
  • 2 ЧЕСТНО

    12 3 Отговор
    АМИ ТВА И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ .
  • 3 мъжкар

    18 4 Отговор
    Не бе САЩ са една демократична страна и налагат демокрация по целия свят.
  • 4 ASD

    15 4 Отговор
    Има разлика между Мосул и Алеппо. В Алепо руските специални части с подкрепата на местното население изгониха чужденците от ИГИЛ.
    В Мосул американските спец части ги няма те само пускат бомби на посоки отгоре. Малкото американски военни командват некадърно страхливите и необучени военни от Ирак. Вместо да използват поддръжката на местното население, масираните бомбардировки го настройват срещу тях.
    Но най големия проблем е продължаващите оръжейни доставки от САЩ и американски фирми за СА, която после го доставя на ИГИЛ.
    Така войната е безкрайна. САЩ се бият срещу себе си с чужди войници, печелят от продажба на оръжие и на двете страни.
  • 5 стоян георгиев

    8 14 Отговор
    хуманитарни коридори е имало в алепо ???по въпросните коридори минаваха под 100 човека на ден,а в мосул ежедневно към зоните свободни на идил по над 5000.дано тази статия не е на гардиан ,а поредната руска партенка щото ако е така има огромен непрофесионализъм.убитите цивилни определено не са над 4000 в мосул ,а и няма как да се знае колко са и кои ги е убил .може да се види кви са разрушенията в алепо от руските бомби и тези в мосул от натовските и веднага ще се разбере къде и кво се е случило.освен това в алепо нямаше подготвени бежански центрове нито логистика за доставки на храна,дрехи и медикаменти ,нещо което е осигурено в мосул.що се отнася до идилци за тях хуманитарен коридор в мосул няма да има за разлика от ал каида дето бяха умишлено пропуснати от руснаците в идлиб с цел да се разедини опозицията .

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Абе, мисли, ако можеш, с това нещо, дето го има в кратунделата ти, преди да се пробваш да напишеш някоя лъжа!!! Я сметни от есента до сега колко месеца са минали, ако на ден се изтегляха по 5000 души, досега да се е опразнил целия град, бе!

    Коментиран от #8

  • 7 САЩ на сапун

    10 3 Отговор
    А вие какво очаквахте, висока прецизност, професионализъм и хуманно отношение от империята на злото САЩ.......тия са толкоз тъпи, некадърни и безотговорни че няма накъде повече. Руснаците със сирийската армия постигнаха много по-добри резултати в Алепо, а тия кирливи кравари само се правят че се бият срещу ИД, ама той Путя и китайците ша ги опраят, както и помийната яма Саудитска арабия. Няма да сварят да бягат.
  • 8 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    ти смятаи.40 дена са 200 хиляди.горе долу толкова преминаха от западен мосул след началото на офанзивата по освобождаването му ,която започна на 19 февруари .есента скъпи ми кроко мосул беше много далече от правителствените воиски ама за теб тва няма никакво значение .ти трудно различаваш лом от лондон:)))!а и не ти писна да се излагаш нали?задаваш тъпи въпроси с елементарни отговори ,дето те правят смешен,но не се отказваш:).
  • 9 Rock

    3 2 Отговор
    A za6to ima imigranti sega ??? Nie ne iskame tezi hora no evropa i 6tati bombardirat tam i nqma jivot pove4e tam nqma kak ve4e
  • 10 До Стоян

    10 2 Отговор
    Стояне,ставаш вече не само смешен,но и жалък в опитите си да защитаваш американската агресия по целият свят... Реално САЩ създават проблем,,,,,, и после отиват уж да го решават-да носят демокрация. Помним как виеше тук като кучка по повод Алепо-та сега няма какво да се обясняваш. Изводът е,че САЩ са агресори и където са се намесили-там има само смърт и разруха----факт.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "До Стоян":

    ти точно нищо не помниш,щото възможностите ти са ограничени,но аз помня че всичките ти постове са едни и същи и са спам.то не бяха заплахи,то не бяха обиди и стихотворения ,а и песен имаше за гълтането с кавала и т.н.та продължаваи в този дух и не се опитваи да разсъждаваш щото не ти е силна страна.сащ не са създавали проблеми напротив на тях им писна да решават чужди за да изпълняват моралните си стандарти и затова избутаха този малоумник тръмп.лошото е че ако абдикират от проблемите света ще стане много лошо място и за сега не го правят.ти като толкова много си запознат за алепо я ми кажи къде асад изгради бежански лагери за избягалите от там.всъщност по-добре ми изпеи някоя нова авторска песен ,там ти е силата!

    Коментиран от #12

  • 12 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    То и аз помня как щеше Мосул да падне за няколко седмици, по твоите думи, ама не. Сега и да обясняваш, ще краварите отсявали идилците от мирните чалми, както се чисти ориз от камъчета, не става. Чети си сводките от Козяк наум.

    Коментиран от #13

  • 13 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    за няколко седмици не,мислех до нова година,но не стана заради хуманитарните спирания.иначе е точно както казваш чистят идилци точно като песъчинки в пясъчник.в източен мосул стана много добре и тук вървеше добре докато влезнаха в стария град,където е реално една джунгла от улички и е пренаселено.трябва да се изчака поне част от хората да се изтеглят към позициите на армията.лошото е че идилци вече няма на къде да отстъпват,а и раиона им стана малък и тук е наситено с тях,а не както бе до сега в голямата територия им трябваше постоянно да дисоцират подкрепленията си от зона в зона.вече не им се налага. останаха в малка територия,но гъсто населена и урбанизирана.