Last news in Fakti

27 Март, 2017 15:05 1 787 5

Турците тръгнаха към урните

  • турция-
  • референдум-
  • гласуване-
  • конституция-
  • секции

3 милиона турски граждани, живеещи в чужбина, имат право на глас

Турците тръгнаха към урните - 1
Снимка: БТА/ AP

Започна гласуването за референдума на турски граждани, живеещи в чужбина. Избори секции вече са открити за турците, пребиваващи в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Швейцария и Дания.

„Хюриет дейли нюз“ разкри, че секции ще бъдат разкрити в 120 турски дипломатически представителства в общо 57 страни.

Референдумът за конституционните промени ще се проведе на 16 април в Турция, но преди това властите дават възможност на живеещите в чужбина да дадат своя глас, с което целят да улеснят процеса.

Урни бяха открити и на истанбулското летище „Ататюрк“, както и на „Сабиха Гьокчен“. Изборни секции има и на гранични пунктове.

Секциите в чужбина ще бъдат открити по различно време, но всички ще затворят врати на 9 април, седмица преди вота в Турция. Близо три милиона турски граждани живеят извън пределите на родината си.

В Турция пък право на глас имат 55.3 милиона граждани, пишат медиите в южната ни съседка. Предстоящият референдум стана причина за търкания между Анкара и няколко европейски страни заради отказа им да разрешат на турски политици да проведат политически митинги на тяхна територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фесчойс

    14 5 Отговор
    Ами да пожелаем НЕуспех на султанЯ !
  • 2 Нема хъкмък

    5 4 Отговор
    СУЛТАНЯТ ЩЕ СПЕЧЕЧИ , ГАРАНТИРАМ
  • 3 Хасан

    4 2 Отговор
    Ами погледни как е в България през последните 10 години..6 -7 правителства от които 3 служебни..нищо не се прави.. Договори,уговорки.. Всеки знае че е за малко и лапа. яко Трябва и на Бг президентска република..

    Коментиран от #4

  • 4 Европа

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    В Швейцария нямат султан и са си много добре така,че диктаторчето с мустачките можеш да си го държиш в Анадола да ви радва.
  • 5 ОБЕКТИВНО МИСЛ

    0 0 Отговор
    Тук ще си кютаме дорде не усвоиме евросубсидиите,като ги лапнеме ще почнемда вършим нещо полезно може би. Сега ще падне голямо ЛАПКАНЕ
Новини по държави: