Last news in Fakti

28 Март, 2017 14:02 2 772 11

Ердоган: Ататюрк би гласувал като мен

  • реджеп ердоган-
  • ататюрк-
  • турция-
  • секуларизъм-
  • референдум

На 16 април Ердоган може да получи цялата власт

Ердоган: Ататюрк би гласувал като мен - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ако беше жив, Мустафа Кемал Ататюрк би гласувал като него - „за“ предложените конституционни промени на референдума. Думите на държавния глава идват в отговор на публикация на германския вестник „Билд“. В нея се казва, че бащата на турската република категорично би бил против.

„Напротив – Ататюрк щеше да каже „да“. На какви основания вие твърдите обратното? Да не би да сте чели мемоарите му?“, заяви Реджеп Ердоган.

На 16 април в Турция ще се проведе референдум, на който гражданите на страната трябва да кажат дали са съгласни с конституционните промени, които ще направят Турция президентска република. Много западни страни и опозиционни на Ердоган партии изразиха опасения, че цялата власт ще бъде в ръцете не Ердоган, което ще подкопае демокрацията.

По време на своето управление Ердоган често е бил критикуван, че показва секуларистките принципи, заложени от Ататюрк при създаването на турската държава. Ататюрк категорично е отстоявал тезата, че политиците трябва да действат независимо от религията.

Ердоган си навлече гнева на германските власти, след като направи препратки към нацисткото минало на страната. Причина за думите му бе отказът на Германия да му позволи провеждането на политически митинги преди референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 3 Отговор
    Ердогане, иди при Ататюрк за да документираш мнението му!

    Коментиран от #7

  • 2 Morgoth

    16 4 Отговор
    Ататюрк не е ли имал достатъчно власт за да внесе тези промени в конституцията, ако ги е считал за правилни?
  • 3 Срам

    19 2 Отговор
    Тоя примат с полуидиотска интелигентност има наглостта да се сравнява с Ататюрк. Наистина е психично болен!
  • 4 Диди

    11 3 Отговор
    Тайните служби на Турция са следяли турските граждани живеещи в Германия,които са поддръжници на Гюлен и токива,които са с различно политическо мнение от Ердоган.Турция е предала лист със списък на тези хора и са мислели че германците ще ги подгрепят,но германците са стриктно против.Германските власти информират хората,които са в списъкът за това и ги предупреждават,че ако пътуват за Турция,може да бъдат арестувани.Германия ще реагира на този скандал.
  • 5 Хасан

    7 12 Отговор
    Диди, това е края на демокрацията в Европа.. Да подкрепяш превратаджии или Пкк терористи.. Това не е са европейски ценности.. Ако имаш претенции подкрепи явно някаква партия в Турция.. Но терористи.. Неее

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 6 Излъгахте народа

    13 2 Отговор
    Ататюрк сигурно се върти в гроба че в страната му се налага диктаторски режим(султанат).Жалко за турския народ ,страната се връща със 140 години назад.
  • 7 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    май скоро и това ще стане!
  • 8 наблюдател

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Терориста ислямист е Ердоган не бъркай нещата.Но спокойно ако амуджите не се осъзнаят сами да го махнат срещу диктаторчета като него има отдавна разработени мерки.
  • 9 antimediator

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Докога ще ни лазиш по нервите бе,?!
    Що се криеш зад това турско име?!
    Ти си един от многото руски хибриди ,които се опитват да ни промиват мозъците.
    Няма начин Гюленистите и кюрдите да са терористи !
  • 10 кроко

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Асанчо, знаем ги тези приказки: всеки, който е против султан ердога е или гюленист или спонсор на ПКК! Много изтъркано, но толкова ви е капацитета на ислямистите.
    Иначе Ататюрк би го утрепал ердоган вместо да гласува за него!
  • 11 Щуро Маке

    0 0 Отговор
    Алергичен съм към всичко турско:турско кафе,турски сериали,български турци,обаче АТАТЮРК е наистина велик човек,тоя палячо дето се гласи да става султан заслужава куршум дори само защото си позволява да произнася името Му с мръсната си уста
Новини по държави: