Last news in Fakti

3 Април, 2017 15:20, обновена 4 Април, 2017 00:34 12 447 25

Взрив в метрото на Санкт Петербург! Най-малко 11 убити и 50 ранени (СНИМКИ + ВИДЕО) (18+)

  • взрив-
  • метро-
  • санкт петербург-
  • атентат

Сред пострадалите има деца. Никой не е поел отговорност за нападението

Взрив в метрото на Санкт Петербург! Най-малко 11 убити и 50 ранени (СНИМКИ + ВИДЕО) (18+) - 1

Взрив е станал в метрото на Санкт Петербург. Има поне 11 убити и около 50 ранени. Сред пострадалите има и деца, потвърди ТАСС. Никой не е поел отговорност за нападението. Взривът е станал около 15 часа московско време. Взривът е избухнал във тунела във вагон преди метровлака да пристигне на спирка Сенная площадь.

Атентатор самоубиец е предизвикал смъртоносната експлозия в метрото на Санкт Петербург, гласи предварителна информация на агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс. Има подозрения, че той е свързан с радикални ислямистки групировки, забранени в Русия, заявил пред Интерфакс източник от правоохранителните органи.

Според източници на Интерфакс останки, намерени на мястото на взрива сочат, че той е бил предизвикан от атентатор самоубиец, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК-проби. Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец - 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.

Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията, посочва Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин посети мястото на днешната експлозия в метрото на Санкт Петербург и положи цветя в памет на загиналите, предаде ТАСС.

Путин свика съвещание в управлението на Федералната служба за сигурност (ФСС) в Санкт Петербург, съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков. На съвещанието президентът изслуша доклади на специалните служби за взрива в метрото, посочва ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече "ужасно нещо" взрива в метрото на Санкт Петербург, предадe Ройтерс.

"Ужасно, това се случва в целия свят, това е нещо абсолютно ужасно", написа Тръмп в Туитър. Същевременно говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза че САЩ са готови да предоставят помощ на Русия в разследването на взрива, предаде ТАСС.

Спайсър каза, че Вашингтон изразява съболезнования на семействата на загиналите и нарече взрива в метрото "достойна за осъждане атака". Спайсър обеща, че ако Тръмп се обади на Путин, за да обсъди случилото се с него, той ще информира журналистите.

Във връзка с инцидента в метрото на Санкт Петербург и информация от местните власти, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в района, да избягват ползването на всички видове обществен наземен и подземен транспорт в града.

МВнР препоръчва на българските граждани да не посещават места с повишена концентрация на хора като концерти, търговски центрове, спортни прояви, обществени пазари, да се осведомяват редовно за ситуацията и да се съобразяват напълно с препоръките на местните власти.

При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към Генералното консулство на България в Санкт Петербург на телефон +7 921 633 61 16.

Хронологията на събитията до момента:

21.02 ч. В момента се извършват масови проверки в търсене на извършителите.

20.40 ч. Двама души се издирват по подозрение, че са участвали в атентата.

20:35 ч. Руската генерална прокуратура потвърди, че става въпрос за терористичен атентат.

20.21 ч. Руските правоохранителни органи потвърдиха информациите, че второ взривно устройство е било открито и обезвредено на друга метростанция в Санкт Петербург

18.18 ч. Има твърдения, че улични камери са заснели извършителя на атентата. Появяват се съмнения за украинска следа.

18.15 ч. Властите на Санкт Петербург обявиха тридневен траур в памет на жертвите в следствие на взрива.

18.10 ч. Шестима от ранените се намират в тежко състояние. Останалите са със средни телесни повреди.

17.39 ч. Държавният департамент на САЩ призова живеещите в Русия американци да се свържат с близките и роднините си след взрива в метрото на Санкт Петербург, предаде ТАСС. Апелът е отправен на страницата на американското външнополитическо ведомство в социалната мрежа Туитър.

17.46 Социалните мрежи в Русия въведоха статус „Аз съм в безопасност“. Това стана минути след взрива в Санкт Петербург. Инициативата се разпростира от „Фейсбук“ до „Вконтакте“.

17.30 Транспортът в Санкт Петербург става безплатен. Инициативата е подкрепена от редица таксиметрови компании, така и от Uber.

17.25 ч. На метростанция "Площадът на въстанието" е открито и обезвредено самоделно взривно устройство.

16.53 ч. Отдавна не е имало терористични актове. Днес ще има. Очаквайте.

Този текст е качило в Instragram руско момиче от профил negodovanye на потребителка с името Katy Rubanova.

16.50 ч. От руската генерална прокуратура определят взрива като терористичен атентат.

16.49 ч. Роднините на загиналите във взрива ще получат обезщетение от по 2.25 млн. рубли обезщетение. Това беше обявено от съюза на руските застрахователи.

16.30 ч. На спирка на метрото „Площад на въстанието“ е намерена бомба. Силите на реда са отцепили района. На място са пристигнали сапьори за нейното обезвреждане.

16.25 ч. Драконовски мерки за сигурност на летището на Санкт Петербург Пулково. Багажът и пътниците се проверяват на 100%. Засилени са полицейските патрули. Въвеждат се нови мерки за сигурност. Летището призовава пътниците да бъдат търпеливи.

16.18 часа Неочаквано Федералната служба за сигурност (ФСБ) е отказала да разреши на Владимир Путин да посети мястото на атентата. Аргументът е бил, че не зоната не е обезопасена, съобщава „Ехото на Москва“.

16.15 ч. Правителството на Германия изрази съболезнования на семействата на загиналите при взрива в метрото на Санкт Петербург, предаде ТАСС. "До нас достигат ужасяващи новини от Санкт Петербург. Изразяваме съболезнования на всички пострадали и техните роднини", написа в Туитър говорителят на кабинета Щефен Зайберт.

16:00 ч. Руският президент Владимир Путин е коментирал взрива по време на среща с лидера на Беларус Александър Лукашенко. Според него в момента всичко се разследва.

„Причините за взрива все още са неизвестни. Все още е рано да се каже какво ще разкрие разследването. Разследваме всички варианти. Разглеждаме всички варианти за тероризъм. Скоро ще отговорим на всички въпроси. Спецслужбите работят на пълни обороти. Те правят всичко възможно, за да сме сигурни, че ще разкрият извършителите. Ние ще разберем какво се случило“, заяви Путин

15.54 ч. Руското правителство е събрано на извънредно заседание.

15.52 ч. Всички станции на метрото в Санкт Петербург не работят.

15.51 ч. Властите на руската столица Москва също са засилили охраната на метрото и на градския транспорт.

15.49 ч. Путин е изказал съболезнования на семействата на убитите и ранените. Властите работят по всички версии от терористичен акт до криминален такъв.

15.47 Полицията е засилила охраната на градския транспорт и метрото. Мобилизирани са служители от силите за борба с безредиците.

15.40 ч. От руската полиция потвърдиха, че във вагона е взривена бомба. Тя е била натъпкана с метални частици за по-голяма поразяваща мощ.

Три болници в Санкт Петербург приемат пострадалите и ранените при взрива.

Взрив е избухнал във вагон на влак на спирка Сенная площадь около 15 часа. Очевидци съобщават за ранени и

Това не е първият инцидент на метростанция Сенная площадь.

На 10 юни 1999 г. седмина души загинаха, след като върху тях падна бетонна козирка.

убити. В момента никой не е поел отговорност за инцидента.

Седем станции от метрото са затворени. Преди десет минути президентът на Русия Владимир Путин е поискал лично да бъде информиран за случващото се в Петербург.

Властите от града на Нева призовават жителите за спокойствие и да следят за официални съобщения и да не се доверяват на слухове.

По темата работи и Росен Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕЖДА

    46 8 Отговор
    Изгледах няколко клипчета на очевидци, които са вече публикувани в няколко сайта за видеосподеляне - никаква паника!!! Всичко организирано се изнесе от вагоните с вдигнати в ръцете телефони, за да снимат... Димът още не се беше вдигнал и вече първите хора правеха място за пострадалите, които ги изнасяха - нито един служител на метрото нямаше на първите видеота, тва направо ме стъписа, егати хладнокръвието и организацията на обикновените граждани...

    Коментиран от #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пеньо

    13 25 Отговор
    За съжаление никой не е застрахован от такива актове на безмозъчни терористи. Искрено съжалявам за жертвите! Джуджето вместо да се прави на велико, да се разбере с останалите нормални държави и заедно да смачкат престъпниците!
  • 4 Весо

    12 7 Отговор
    Какви глупости пишете! Александър Порошенко!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ловеца на поршета

    26 0 Отговор
    Бог да ги прости загиналите. 😢 Дано бързо да заловят извършителите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До Пейчо

    31 8 Отговор
    Пейчо...Путин поне унищожава терористите-прави нещо за народа си....а не ги кани вкъщи и не си затваря очите когато изнасилват жените им...Не дели главорезите на умерени и радикални -това е истината накратко...
  • 9 алкаш

    14 26 Отговор
    Що за руски лизач си бе.Димът още не бил се разнесъл,а първите вече бяха оперирани и един терорист бил заловен ,а втория го биели в милицията.Егати хладнокръвието и простотиите които си написал.Терористичен акт и нормална реакция на хора в беда.Трябваше да крещят и да си разкъсват дрехите ли?Е,щом са от Россия значи са нещо по-така,нещо по хладнокръвно,нещо по -мъжкарско.Не са като гадните европейци да се на.ират от терористите.

    Коментиран от #11

  • 10 Путин ПРЕЗИДЕНТ

    32 14 Отговор
    Путин е най-великия...говорете си колкото искате и продължавайте да лижете американските задници!!!
  • 11 кроко

    30 14 Отговор

    До коментар #9 от "алкаш":

    Я ти от каква болест страдаш, че като прочетеш нещо за Русия и веднага почваш да плюеш? Да виждаш паника на клипчето? Що за тъпи и жалки тролове сте двамата с пеньо? Дори се чудя как така само вие сте се изцепили, че Путиннс политиката си е виновен за случилото се!

    А когато на запад гърмят бомби, защо не обсъждате тяхната политика? И не говоря само за населването и отглеждането на мюсюлмани в ЕС. Путин ли запали целия арабски свят или западняците? Какво постигнаха западняците в мнимата си борба с тероризма и радикалния ислям, която я водят още от началото на 2000-та г.?
  • 12 Съни

    35 4 Отговор
    Искренни съболезнования към братушките.Но те са силен народ и мисля че ще се справят с тези трудности.
  • 13 Сали Махмуд Иващенко

    16 5 Отговор
    Атентатът е дело на украйнци!
    Вероятно същата групировка, които убиха Гиви и Моторола...
    Вижте другата статия и съобщението:
    "Отдавна ли намяте атентати? Днес ще има, почакайте!"
    Киев удариха дъното!!!

    Коментиран от #16

  • 14 Пипето

    4 1 Отговор
    10 са бе
  • 15 Кирето

    4 1 Отговор
    Как заявила глава Минздрава РФ Вероника Скворцова, в результате взрыва в перегоне между станциями метро "Сенная площадь" и "Технологический институт" 10 человек погибли, 37 пострадали
  • 16 Sergiy

    4 13 Отговор

    До коментар #13 от "Сали Махмуд Иващенко":

    Това сам си го измислил или някой подсказа, уникален си в своята тъпотия.
  • 17 Няма съмнение че не са борците за

    10 7 Отговор
    ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ ! Хайде после недей заявява ЯСНО, ГОРДО И ОТКРИТО - СЛАВА РОССИИ ! Как да приемеш атентатор, подъл, унищожаващ граждани възрасти и деца просто ей така ЗА "демокрация"? За Терориста пощада няма! Ликвидация без съд и присъда! Той сам се е отлъчил от човешкото! Да ме прости БОГ!

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "Няма съмнение че не са борците за":

    на теб западните ценности нещо ти пречат гледам?и в русия като няма западни ценности ,дали атентатите са по-малко.Бог да ги прости загиналите невинни жертви,но не демокрацията е виновна за тях!

    Коментиран от #19

  • 19 Кака Гинка

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Каква демокрация,уважаеми?!Всичко е само празни думи,поне за нас българите.Европа на две,три,четири скорости и ние все на опашката.Сами се натикахме в задния двор на прехвалената Европа и тепърва ще сърбаме попарата която ни надробиха прекрасните ни политици.Имаме подписано споразумение за приемане на "бежанци" и ще ни принудят да си ги приютим,нищо,че никой друг не ги иска.Като започнат атентатите и тук,да видим каква песен ще запеете тогава...
  • 20 Vasik Atanasova

    6 16 Отговор
    ТОВА Е В СЛЕДСТВИЕ НА ПОЛИТИКАТА НА ПУТИН
    ТЕ КВО ИСКАТ А
    БОМБАНДИРАХА ЛИ СИРИЯ ЩО НАРОД ИЗБИХА И ВСИЧКО СРИНАХА
    НАПРАВИХА КЪЩИТЕ НА ХОРАТА РАЗВАЛИНИ
    ЗНАЧИ ТЕ МОГАТ А ОНЕЗИ НЕ МОГАТ
    А НЯМА ГО ТОВА НА ЗАРЧЕТО
  • 21 Jivko

    1 4 Отговор
    Smetkata na siriq taka e !!! Taka zapo4va belata na voinata i imat hora bolni glavi az misliq 4e 6te produlji mng lo6o ne otivaite na rusiq no s rusiq sme
  • 22 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЖДА":

    Пусть всегда будет солнце !
    Съболезнования на близките на загиналите и целия братски народ.
    Хвала на братушките, там има народ и ДЪРЖАВНИЦИ.
    Тук сме стадо и ни "управлява" ТИ.ВАТА от Банкя.
  • 23 Киро

    3 3 Отговор
    Странно как става все така, че преди президентски избори има атентат?!?

    Явно хората много бързо забравят!

    И точно когато руснаците излязоха по улиците да потърсят сметка на крадливите джуджета - хоп, атентатчееее...

    Жалки комсомолски прийоми!

    Ердогрух спретна същата жалка комедия с "преврата".

    Коментиран от #24

  • 24 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    Киртачев, тая теория я чух вчера и естествено, ти като едно типично НПО тролче без собствена мисъл, я повтаряш! Даже се очудвам че толкова се забави. Само не мога да разбера защо когато стане нещо подобно на запад и има теории че също се прави умишлено, за да се прокара някой закон за ограничаване на правата или пък да да получи някой западен политик подкрепа, защото тогава не коментираш подобни теории?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания