Last news in Fakti

10 Април, 2017 09:08 2 064 19

Поптодорова: Сирия е геополитически Чернобил

  • елена поптодорова-
  • сирия-
  • чернобил-
  • сащ-
  • геополитика

САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война, смята бившият ни посланик в САЩ

Поптодорова: Сирия е геополитически Чернобил - 1
Стопкадър: NOVA

„Сирия се превърна в геополитически Чернобил. Там се водят две войни едновременно. Очевидно е нужна трета сила, която може да въздейства за спиране на кръвопролитията”, коментира в „Здравей, България” бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

„Само четири държави критикуват Тръмп за удара – Русия, Северна Корея, Китай и Иран. 70 страни осъждат употребата на химическо оръжие от правителствените сили и ИДИЛ”, поясни бившият посланик.

„Смятам, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война. САЩ са уморени от 10 г. в Ирак. Русия не може да си го позволи, има предстоящи избори. Там също има умора от Сирия. И едните, и другите нямат интерес от война. Не изключвам обаче парцелиране на териториите в Сирия", смята бившият посланик.

На въпрос дали според нея ще има още удари на САЩ, тя коментира, че това ще зависи от поведението на всички участници. Според Поптодорова САЩ „не са ентусиазирани” да продължат с такива атаки.

„Малко известен остана фактът, че имаше доклад, представен 2016 г., който установи през 2014 и 2015-а три употреби на химическо оръжие – две от правителствените сили и една от ИДИЛ. Това се случва, след като 2013 г. бе подписано споразумението, че няма да бъде използвано такова и Русия става гарант за това”, поясни тя.

„Любопитно е още, че след като този доклад излезе, в телевизионно интервю Соломон Паси каза, че Башар Асад трябва да бъде отстранен със сила. След това бе привикан в МВР за това свое заявление, а поводът - намеса във вътрешните работи на Сирия”, разказа още Елена Поптодорова.

„Това, че Тръмп се обръща към съюзниците си означава, че България вече не може само да стои и да бъде неутрална. Ние сме членове на НАТО и непременно трябва да намерим начин да имаме активно участие във всякакъв вид планиране. Неутралитетът само те прави никой, не си на масата на разговорите и да си сложиш интересите. Не може дари да бъдеше информиран какво ти се случва”, заяви Елена Поптодорова.

Тя бе помолена да коментира и предстоящия референдум в Турция, на който се очаква да стане ясно дали страната ще стане президентска република и цялата власт да отиде в ръцете на Ердоган.

„Смятам, че няма начин той да загуби референдума. Така добре подготвен е, че няма да има никакви изненади. Не смятам, че ще има пряко посегателство върху България. Не трябва да има агресивност и подозрителност, а много ясно разписани интереси и национална сигурност”, коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупак

    38 6 Отговор
    Защо медиите публикуват изказвания на антибългарски политици и фигурки ?????
    Защо ли се чудя ???
    МЕДИИТЕ НЕ СА БЪЛГАРСКИ
  • 2 Пеньо

    36 4 Отговор
    По Сирийските летища има ли нещо за крадене?
  • 3 рамзес III

    37 5 Отговор
    Няма какво да се открадне от сирийското летище другарко Поптодорова
  • 4 Отвратително

    36 5 Отговор
    Аз видях какво носи в себе си тази жена.
    Не бих си купил пакетиран сладолед от нея, а камо ли да се вслушам в мнението и. Отново аргументите и за елементарни съждения.
    Пиявица с власт с илюзия за непогришимост, компетентност и величие!
  • 5 Дипломат

    28 5 Отговор
    Идилците да внимават да не им изчезне знамето при евентуален"банален инцидент" с другарката Поптодорова!!!
  • 6 варадин

    31 5 Отговор
    тази защо не прави уборка на градинката пред централна баня,малко обществено полезен труд ще и дойде добре
  • 7 8888

    24 4 Отговор
    Крадла много бързо нарери гребена, че и акъл дава.Ревливия архипредател и той изпълзя от мухъла. Май за война ни позготвят? Дано не съм прав.
  • 8 Диди

    7 19 Отговор
    Вчера писах по въпроса,а Кроко противоречи.Путин не може да си позволи война...политически.Догодина има избори,а и руснаците не са доволни от това,че Русия води военни действия в Сирия.Ето Кроко,това казва и бивш посланик.

    Коментиран от #16

  • 9 кроко

    24 4 Отговор
    Колко мазна физиомутра има тая и какъв хитър поглед...Позорница !
  • 10 Бабето

    22 4 Отговор
    Как и подейства крема на тази баба
  • 11 некойси

    17 4 Отговор
    Алоу ... мисис "пик-покет".
    Отивай си в майката родина, коленичи и целувай пустинния пясък.
    Не искаме да знаем че съществуваш.
  • 12 гост

    17 4 Отговор
    Мазна еврейка!
  • 13 хххх

    20 3 Отговор
    Тази е органически противна на мен и всички , които познавам.
    Тая е психически неуравновесена. Подобни са срам за всеки народ.
    Гушнаха я в ЕврейскоАтлантическия клуб…
    Що за медии я канят ?
    Небългарски
  • 14 no name no face no number

    13 3 Отговор
    Тая много бързо почисти имиджа та и акъл взе да ръси, пък за Паси нямам и думи.....
  • 15 ПАНДИЗ

    14 3 Отговор
    Тая крадлива да не плаши децата от телевизора.Не мога да разбера тая наглост да се у.ереш и друг да ти бърше задника.
  • 16 кроко

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Диди":

    Поздравявм те че си единствената, която коментира темата, по която се изказва Поптодорова, а не като останалите, лаещи като глутница улични пумияри по преминаващите коли. Но, все пак, статията е сложена за да разлайва, нормално е такива да се съберат и за масовия повърностен ганьовец е нац. черта да плюе без да мисли докато му излезе пяна на устата.

    По темата: както ти казах и вчера, противоречиш си със собствените твърдения че Путин наглася изборите не само в Русия, а и по целия свят. При това положение, не би трябвало да го притеснява какво мисли народа му.

    А личното ми мнение е че Путин ще защити на всяка цена интересите на Русия в Сирия и изборите няма да го спрат. Показа го когато искаха да му отмъкнат Крим и базите там, и именно това е разликата между него и еврогейските лидери - не цели да е удобен или задължително да се хареса на народа. Смелостта да рискува и способността да преценя и извлича максималното от ситуацията заради интересите им, е това което го прави истински лидер.
    А самата война няма да започне с директни десанти в Сирия и бойни действия срещу американски войски. Просто ще се пострелят с ракетки и самолети. Ако се стигне до наземни операции, значи положението ще е достатъчно тежко и самия руски народ ще го подкрепи.
  • 17 Гойко Митич

    5 1 Отговор
    Сега разбирам защо египетският фараон е изгонил евреите от Египет. Много крадът !
  • 18 незнайко

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не трябва да има агресивност и подозрителност, а много ясно разписани интереси и национална сигурност, коментира тя. / Като използва словосъчетанието (национална сигурнос), какво има в предвид ? Сега нямаме ли сигурност ? Мразя хората които говорят заучени фрази !
  • 19 JUMP

    2 0 Отговор
    Егати черния хумор. До вчера се опитваше да ни убеди, че не е крала, а денс дава съвети що е то Сирия и е ли геополитически Чернобил. Без извинение ПОП-тодорче, но това е наглост от твоя страна. Жалко е че не четеш тези постове, щото освен твоето "АЗ" друго на света няма, както и нямаш ама грам срам......УЖАС.....
    БОЖЕ ПАЗИ НИ ОТ ТАЗИ НАПАСТ.........