Last news in Fakti

12 Април, 2017 10:12 1 076 1

Училищата, които унижават деца без пари за обяд

  • училища-
  • обяд-
  • деца

Недоволство избухна в американския щат Ню Мексико, където ученици биват унижавани , защото не могат да си платят обяда в училищните столови.

В Алабама дете е било принудено да носи лента на ръката с надпис: „Имам нужда от пари за обяд“. Има училища, в които учениците са принуждавани да почистват столовата, за да могат да си платят сметката. Има случаи, в които дори деца си взимат обяд, който в последствие бива изхвърлян на боклука, защото не могат да го платят.

Сега в Ню Мексико е въведен закон, който отхвърля унизителните практики за деца, които не могат да си платят обеда. Законът вече беше подписан от губернатор Сузана Мартинес. Той насочва училищния персонал за работа с родителите, които не могат да платят обяда на децата си. Също така създава специална програма за подпомагане, която да предотврати унизителните практики към по-бедни деца. Законът важи, за католически, частни и държавни училища, които получават федерални субсидии за предоставянето на обяд.

В 3/4 от училищните региони на Ню Мексико училищата имат несъбрани дългове за обеди. Училищните бордове трябва да отпишат дълговете, определени като несъбрани, но загубите не могат да се компенсират федерални пари. Има случаи на училища, които наемат агенции за събиране на дългове.

Оказва се, че много училищни служители се опитват сами да покриват дълговете. Дори има случаи на счетоводители, които напускат работа, заради големи загуби на суми. С този факт и някои училищни представители оправдават практиките си.

През 2010 г. беше назначена специална комисия. Тя трябваше да установи методи за справяне с училищните дългове за обеди. Тексас и Калифорния вече въведоха закони срещу порицателните практики.

Разработват се стратегии за алтернативни обеди. Такива трябва да бъдат доставяни в специални кутии, за да не бъде унижавано детето. Има и възможност за студени обеди. Те ще са достъпни за всички ученици. Продължават да се разработват и нови стратегии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американски гении

    4 1 Отговор
    добре дошли в страната на свободата, демокрацията и неограничените възможности, а иначе може да харчат по 600 милиарда на година за военни разходи за да тероризират и ограбват останалия свят.......ама Путя ша ва оправи боклуци такива.