Last news in Fakti

23 Април, 2017 08:13 1 537 0

Франция избира президент - Април 2017

  • франция-
  • президент-
  • избори-
  • вот-
  • марин льо пен-
  • сигурност-
  • ес-
  • еманюел макрон

Кой ще отиде в Елисейския дворец?

Франция избира президент - Април 2017 - 1
Снимка: БТА/ AP

Французите тръгнаха към урните, за да изберат новия президент на страната. Близо 47 милиона граждани имат право на глас, а кандидатите са единадесет.

Ако нито един от тях не събере 50% плюс един глас – каквито са и прогнозите – ще има балотаж на 7 май, на който един срещу друг ще се изправят първите двама.

Социолозите предвиждат втори тур, на който ще отидат Еманюел Макрон и Марин льо Пен, но изненади не са изключени. След центристкия кандидат и кандидатката на крайната десница се нареждат Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон.

Политолозите посочват, че голям процент от избирателите все още не са решили кого да подкрепят и ще вземат решение в последния момент.

Франция и светът с нетърпение очакват кой ще е следващият държавен глава, защото този избор е важен не само за Франция, но и за света. Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта.

Заявка за излизане от ЕС даде кандидатката на „Национален фронт“ Марин льо Пен, която е твърдо решена да свика референдум за напускане на блока. Ако се класира на балотаж, то другите кандидати ще се обединят срещу нея, посочват социолозите.

Над 50 000 полицейски служители са ангажирани с осигуряване безпроблемното протичане на вота. Мерките за сигурност са засилени заради терористичните нападения. Само преди дни полицай бе убит на Шанз-Елизе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: