Last news in Fakti

23 Април, 2017 21:00 3 734 7

Франция реши: Макрон и Льо Пен отиват на балотаж!

  • еманюел макрон-
  • марин льо пен-
  • франция-
  • избори-
  • президент-
  • първи тур

Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори

Франция реши: Макрон и Льо Пен отиват на балотаж! - 1
Снимка: Shutterstock

Франция реши - Макрон и Льо Пен отиват на балотаж. Центристкият кандидат Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори, събирайки 23.7% от гласовете, сочат първите резултати на France24. Втора е кандидатката на крайната десница Марин льо Пен с 21.7%. Резултатът на следващите двама кандидати в оспорваната битка - Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон - е около 19%.

Близо 47 милиона избиратели имаха право на глас в днешния ден. Нито един от 11-те кандидати не успя да събере 50% от обществената подкрепа, което означава, че ще се проведе балотаж между първите двама кандидати.

Вторият тур на президентските избори във Франция ще се проведе след две седмици – на 7май.

Изборният ден протече при изключителни мерки за сигурност. Над 50 000 полицейски служители и 7000 военнослужещи бяха ангажирани с изборите. Само преди дни полицай бе убит на Шанз-Елизе при поредното нападение на френска земя.

Настоящият президент на страната Франсоа Оланд не се кандидатира за нов мандат. Обществената подкрепа към него през последните месеци достигна рекордни ниски нива. След като упражни правото си на глас днес, Оланд заяви, че демокрацията е по-силна от всичко и французите трябва да докажат това, гласувайки на изборите.

Победата на Еманюел Макрон бе посрещната с бурни овации в щаба на кандидата. Десетки негови поддръжници развяха френския флаг.

Какво знаем за самия Макрон? Той е бивш банкер, който никога до този момент не е участвал на политически избори като днешните. Беше икономически съветник на Франсоа Оланд, както и министър на икономиката. По време на предизборната кампания подчерта, че бъдещето на Франция е в Европейския съюз. Той иска да намали нивата на безработица в страната.

Марин льо Пен, от своя страна, е евроскептичен кандидат. По време на кампанията си тя на няколко пъти заяви, че ако бъде избрана за държавен глава, Франция може да последва примера на Великобритания. Льо Пен е начело на „Национален фронт” от 2011 година. Тя е за незабавното депортиране на нелегалните имигранти, както и забрана за носене на бурки на обществени места.

Политическите анализатори посочват, че успехът на Макрон и Льо Пен може да размести политическите пластове във Франция, защото за първи път двете големи политически сили не са представени на балотажа.

След първите резултати, обявени в 21:00 часа българско време, френският социалист и министър-председател Бернар Казньов призова сънародниците си на втори тур да подкрепят Еманюел Макрон.

Макар да има леки разминавания в резултатите на френските телевизии, няма разминаване в едно - балотажът със сигурност ще е между Макрон и Льо Пен. След две седмици Франция ще узнае името на новия си президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    31 0 Отговор
    Който и да спечели трябва да изрита нелегалните Хасановци и Ахмедовци навън и пълна забрана на бурките и исляма.
  • 2 МиньорО

    8 18 Отговор
    А Путко Мафани тихо хлипа в кремълско кьоше
  • 3 681 БЪЛГАРИЯ

    2 8 Отговор
    Лен лудата крава !
  • 4 българка

    3 9 Отговор
    а бг т.н. социалисти са за фашистката партия
  • 5 боркур

    4 9 Отговор
    много по-здрави на всички впутинци
  • 6 кирил

    6 9 Отговор
    комунисти и фашисти са едно и също
  • 7 Контра

    9 2 Отговор
    МАКРОН ПОЛИТИЧЕСКО ЕВРО МЕКЕРЕ И СЛАГАЧ.МРЪНКАЛНИК И ЛАТЕРНА ОБСЛУЖВАЩА СОРОСИСТКИТЕ ИНТЕРЕСИ
Новини по държави: