24 Април, 2017 15:00 2 179 3

Ердоган се прицели в политолог

  • филип моро дефарж-
  • политолог-
  • реджеп ердоган-
  • франция-
  • турция

Турският президент съди френски анализатор за подстрекателство за покушение срещу живота му

Ердоган се прицели в политолог - 1
Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган подаде иск срещу френския политолог Филип Моро Дефарж за това, че последният публично е говорил за покушение срещу живота му, съобщи ТАСС.

Адвокатът на Ердоган иска да бъде възбудено дело по обвинение в "подстрекателство към покушение срещу живота на президента" и фактическо нападение срещу него.

Предмет на делото са изказвания на Дефарж в ефира на френската телевизия по време на обсъждането на резултатите от референдума за поправките в турската конституция.

Политологът, както го цитира агенцията, казал, че законните пътища за преразглеждане на резултатите от гласуването са изчерпани, остава или гражданска война, или убийство на Ердоган.

Ердоган се прицели в политолог

Дефарж също добавил, че при сегашните условия не бива да се забравя за покушение. Всички тези думи на политолога станаха основание за иска, в който президентът посочва необходимостта да бъде направена експертиза на психическото състояние на политолога заедно с чисто наказателните процедури.

По турските закони ответникът може да не се намира на територията на Турция, за да може против него да бъде заведено такова дело. Ищецът моли, в случай на пристигане или предаване на Дефарж на републиката, официално съдебните власти да установят дали той е здрав психически и ако това е така, да проучат неговите връзки с терористичните организации ПКК и ФЕТО, да се разбере на кого е дадено разпореждане за покушение срещу президента.

Ердоган се прицели в политолог

На основание на събраните улики Ердоган моли прокуратурата да предяви официално обвинение срещу французина и да открие дело срещу него и свързаните с него заподозрени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost88

    11 7 Отговор
    Франция е свободна страна и всеки имам право на собствено мнение, бе СУЛТАНЕ .
  • 2 наблюдател

    6 3 Отговор
    Бързай че дните ти са преброени султанче.
  • 3 голям боклук излезе тоя

    2 3 Отговор
    Тоз пък егати наглия, щял да го съди. Интересно дали наистина няма да видят скоро сметката на пишман султана
Новини по държави: