Last news in Fakti

21 Април, 2017 10:08 2 886 5

Ердоган се качва на самолета. Първо Москва, после Вашингтон

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • президент-
  • срещи-
  • русия-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп

Важни дипломатически срещи престоят за турския президент

Ердоган се качва на самолета. Първо Москва, после Вашингтон - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган тръгва на обиколки в няколко точки на света, за да заздрави дипломатическите позиции на страната, пише „Хюриет дейли нюз“.

След месеци на вътрешни политически борби и напрежение, държавният глава – чийто иницииран референдум получи обществена подкрепа – иска да проведе диалог с лидерите на Русия и САЩ.

Освен дипломатически контакти, той ще завърже и бизнес такива. Първата спирка на Ердоган ще бъде Индия, докъдето ще лети на 30 април. Той ще бъде придружен от няколко министри, а цялата делегация ще участва на двустранен бизнес форум.

Дни по-късно – на 3 май – турският президент ще лети до Сочи, където ще се срещне с руския държавен глава Владимир Путин. Отношенията между Анкара и Москва претърпяха крах след свалянето на руския бомбардировач, но ледовете се стопиха и двамата лидери проведоха срещи след месеци на мълчание.

Очаква се през втората половина на месеца Реджеп Ердоган за първи път да се срещне лично с новия американски президент Доналд Тръмп. Турция и САЩ са дългогодишни стратегически партньори. Турският президент призова Тръмп да не допуска грешките на своя предшественик Обама, който по думите му е измамил турците относно ПКК.

На 25 май пък ще се проведе натовска среща на високо ниво в Брюксел, което е прекрасна възможност за Ердоган да заздрави отношенията с няколко столици, с които влезе в пререкание заради референдума. Холандия и Германия забраниха на турски политици да провеждат митинги в седмиците преди вота, което доведе до взаимни нападки между ЕС и Анкара.

През месец май освен това ще се проведе и важен бизнес форум в Китай. На него ще бъдат обсъдени и няколко инфраструктурни проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mitko kulturista

    20 2 Отговор
    Султана е чок тарикат,жалко ,че в България още не се е родил държавник като Реджеп! Не ,че ми харесва идеята му за неоосманизъм,но не можем да кажем на черното бяло,а в случая Ердоган прави успешна външна политика в полза на Турция.Или както се казва "Интереса клати феса".

    Коментиран от #4

  • 2 ПЕШЕТО

    3 2 Отговор
    Айди сега да го видим , да ли нещо ще постигне? Изборите минаха, да покаже дела, резултати .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Марчо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "mitko kulturista":

    Когато имаш на тепсия такава голяма държава, трябва да си изключително тъп, за да я прецакаш. Видя как се опита да опъне руснаците и се насра. Разбра къде му е мястото, малко късно, но не чак толкова.
    Нашите ръководители нямат нищо общо с държавността. Не защото не могат, а защото не и е доходно. По-доходно е да продадът.

    Коментиран от #5

  • 5 ИСТИНАТА БЪЛГАРИНО

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марчо":

    ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА СВАЛИЛА РУСКИ САМАЛЕТ НАРУШИТЕЛ !!! КАКВО НАПРАВИ "МОГЪШАЯ" ? ЗАБРАНИ ТУРСКИТЕ ДОМАТИ !!! ПУТИН НЕ ПОСМЯ ДА ПРЕДИЗВИКА ВОЕНЕН СБЛЪСЪК С ТУРЦИЯ !!! НИЩО ,ЧЕ НАТО СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ ТУРЦИЯ В НАЧАЛОТО !!! НАТО БЕЗ ТУРЦИЯ Е КАТО ЖЕНА БЕЗ ЦИЦИ !!! НАТО СА САЩ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ТУРЦИЯ !!!ОСТАНАЛИТЕ ЧЛЕНОВЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО !!!
Новини по държави: