Last news in Fakti

26 Април, 2017 11:58 2 363 2

ЕС точи тесла на Лондон за Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • преговори-
  • брюксел-
  • лондон

Брюксел ще настоява Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, пристигнали в страната преди Брекзит

ЕС точи тесла на Лондон за Брекзит - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на страните членки на ЕС ще настояват Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали в страната преди Брекзит през 2019 г. и които остават там още пет години.

Това пише в проект на план за преговорите за Брекзит, който европейските лидери ще одобрят на срещата си на върха този уикенд в Брюксел, предаде "Ройтерс".

Планът е изложен в документ от девет страници, видян от "Ройтерс". Очаква се съдържанието му да не претърпи значителни промени, преди лидерите на 27-те страни от ЕС да го подпишат по време на обяд в събота.

Във Великобритания има 3 милиона граждани на други страни членки на ЕС. Някои държави, като Полша, която има 800 000 граждани във Великобритания, се притесняват, че Тереза Мей може да поиска да договори гаранции, които да важат само за онези европейски граждани, които са пристигнали във Великобритания, преди тя да задейства член 50 от Лисабонския договор миналия март или дори преди референдума за Брекзит миналата година.

ЕС точи тесла на Лондон за Брекзит
Снимка: БТА/АР

Други европейски документи показват, че Брюксел иска Великобритания да гарантира също, че тези хора ще могат да доведат и роднините си и че дори след Брекзит ще могат да поискат нови социални помощи, като например евтини жилища.

ЕС точи тесла на Лондон за Брекзит
Снимка: БТА/АР

Лидерите ще поискат също Великобритания да плати не само десетки милиарди евро, за да покрие финансовите си ангажименти към ЕС, поети преди Брекзит, но и да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020 г., когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план, за който Лондон даде съгласието си през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    6 0 Отговор
    Голама забава ще падне на тези преговори. Футбол не гледам, но този мач ще сладя с интерес.
  • 2 Чичу Ади

    1 1 Отговор
    И какво, ако британците откажат тези искания на лудата кукумявка Меркел? Предполагам, че просто ще ѝ вдигнат високо средния пръст. Настояват, настояват,...... какво предлагат в замяна? Или са готови на война да тръгнат. ЕС започва да се опитва да налага на кралството ултиматуми, както на Русия. Обаче ЕС се клати здраво и Русия, Китай, Канада и САЩ ще са първите които ще подадат ръка. Британците са стари колонизатори, така че имат почва на която да стъпят. Да не забравяме, че Австралия и Индия са бивши колонии. Та за кого подяволите се помисли Меркел? Нали сред основните отрасли на икономиката на Дойчланд е автомобилостроенето. Какво ли ще стане, ако Китай, Русия и САЩ наложат още по-големи глоби за манипулирането на данни. Нямам идея защо за сега пазят БМВ и Мерцедес. Нали никой не мисли, че само на ВАГ дизелаците бълват въглероден диоксид х10, а същите показатели на БМВ и Мерц са реални. И защо при готов софтуер за понижаване на данните, да не го използват и за бензиновите си двигатели???? А ако последва и забрана на продажби на немски коли на най-големите световни пазари? Германия да не се окаже на колене. Прекалено са малки и зависими германците, за да се опитват да сядат на една маса с големите и да им казват какво да правят.