Last news in Fakti

1 Май, 2017 08:33, обновена 1 Май, 2017 09:05 15 873 31

Способна ли е да води война Северна Корея?

  • северна корея-
  • война-
  • сащ-
  • армия

Армията на страната ще се сблъска с куп проблеми

Способна ли е да води война Северна Корея? - 1

По всичко личи, че Северна Корея се опитва да покаже на света мощта на армията си, провеждайки ученията си артилерия, подводници и хиляди войници. Изпитанията бяха отговор на действията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който също засилва напрежението около Пхенян.

КНДР разполага с четвъртата по численост армия в света - над 1 000 000 военнослужещи и още около 7 000 000 в запас. Военните сили на страната са оборудвани с 810 самолета, 8,6 хиляди артилерийски подразделения, 5,5 хиляди системи за залпов огън и 4,3 хиляди танка и бронирани машини. Флотът на Северна Корея пък разполага с 60 000 души персонал, 250 кораба от различен тип и 70 подводници.

Способна ли е да води война Северна Корея?

При участието на страната в евентуална война обаче, нейните ресурси бързо ще бъдат "изцедени", отбелязват от Financial Times, позовавайки се на бивш американски военен експерт.

Според данните, войската на КНДР постоянно се сблъсква с множество проблеми. Основните са недостиг на гориво и остаряла техника. Ако армията на Северна Корея влезе в бой, след 30 дни тя ще остане без боеприпаси или гориво. Това може да се случи дори само след две седмици от започване на евентуални бойни действия.

Изолирана от останалия свят, Северна Корея може да почувства сериозен недостиг на гориво, ако и последният съюзник - Китай, реши да намали доставките. Също така, корейската народна армия не е придобивала нови бойни самолети от десетилетия насам, разчита на по-стари системи за противовъздушна отбрана, няма балистична противоракетна отбрана, а флотът не тренира за водни операции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    52 34 Отговор
    Северна Корея има достатъчно силна армия за да завладее Южна Корея като междувременно избие хиляди, включително и много от американските военни намиращи се на територията и. Също така може и да стреля по други съседни страни като Япония.
    Разбира се в момента в който се включат САЩ и вяроятно цялото НАТО с победите на Северна Корея ще се свърши, но белите ще са направени. Именно затова никой все още не се пробва да им бъде "освободител".
  • 2 1234

    28 22 Отговор
    Този журналист явно пише глупости хората имат ракети това им стига технологично са доста напред и да не бил на ученията че е видял въоръжението им
  • 3 Кики

    38 23 Отговор
    И още по - лошото е, че ако САЩ и НАТО нападнат С.Корея, светът няма да осъди тази агресия!
  • 4 Гост 11

    27 5 Отговор
    НАТО няма да участва със сигурност.Има си Тихоокеански военен съюз ,това са техни грижи .
  • 5 БАЙ ГАН4О

    48 15 Отговор
    Всички се зъбят .ама на никой не му стиска да ги нападне,а и от къде накъде.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ярослав Станчев

    47 5 Отговор
    Абе по-способна е от нашата армия,колкото и да са зле корейците.
  • 8 Илиан

    34 13 Отговор
    Пълни глупости! Нямало да издържат и две седмици! Поредното глупаво, недомислено и пропагандно исказване. Тънкия момент тук е, че корейците ще се бият, ако се наложи, само и единствено на собствена територия и акватория. Другото е, че сега може да си стрелят с халостни и да си правят маневри колкото си искат, но не са толкова тъпи, че да нападнат първи когото и да било, точно това би означавало огромни разходи- финансови и в жива сила. Плюс това воденето на бой на собствена територия мобилизира и вдъхновява, а и логистиката не е особено сложна. Ракетите и по-високотехнологичните бойни приьоми се прилагат само в началото на бойните действия, после неминуемо се стига до десанти и нахлуване с войска ако, обаче, са създадени необходимите условия за това. Не твърдя, че е невъзможно нападналите Северна Корея да създадът такива условия, но в никакъв случай няма да е за две седмици или месец. Това би отнело много по-дълго време от колкото някои си представят, което ще бъде изцяло в полза на Ким. Изобщо, всякаква военна авантюра срещу Северна Корея има потенцияла да се превърне в най-страшния кошмар за започналия я. Корейците имат въсможност да жертват територия при ракетно нападение над тях и да отговарят в съотношение 1:15 или 20 в полза на врага, което няма да им е толкова скъпо колкото на противника. Да не говориме за загубите в жива сила, които ако са в отношение 1:10 в полза на врага им, примерно, си представете какъв апокалипсис ще е за решилия да ги нападне

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Скорпион29

    38 9 Отговор
    А Русия и Китай пуканки ли ще ядът докато нападат северна Корея а химическите и биологичните оръжия на вожда Ким да не ги пази за нападение от извънземните.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смях у каруцата на оня с коня

    27 8 Отговор

    До коментар #8 от "Илиан":

    Не си прав и ще ти кажа защо! Навремето и Ирак се хвалеше с 4-та по големина в света армия и обещаваше на американците "Втори Виетнам", но никой от арабските съседи не желаеше да ги подкрепи. Резултатите са известни, въпреки някои добри постижения на арабите - Ум Каср, Басра, Фалуджа, както и произведените по руски лиценз ракети, които не можеха да бъдат спрени от тогавашната американска ПВО, но пък бяха и доста неточни.

    Много зависи дали Китай ще изпрати "експедиционен корпус", както в Първата корейска война. Образците на корейското въоръжение са толкова стари, че няма да са ефективни например през нощта, което си е повторение на войната в Залива. Тогава американците разстрелваха от упор иракските танкове, неразполагащи с прибори за нощно виждане. Ядреното въоръжение на Северна Корея е засега неефективно и не е изстрелвано извън Корейския полуостров, което може да доведе единствено до използване на ядрено оръжие на собствена територия.

    Ключовете държи Китай. Китай преследва доста интереси, включително да прекрати ролята на американците като "световен полицай". Дали ще предпочетат едната или другата страна на монетата нека кажат анализаторите.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Скорпион29

    21 9 Отговор
    По добре в България в панелка от колкото в Сидни в кашон
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Илиан

    15 8 Отговор

    До коментар #15 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    Не, ти не си прав! Не са побликували коментара ми до края. Там пишех, че Северна Корея не е Ирак, където американците с буквално крадът петрола, плащайки им го по три долара и продавайки го на сто и петдесет. Така извличат огромни печалби и финансовият ресурс, който влагат във войната там просто не е техен, а на самите иракчани. Сега ще им се наложи да търсят друг начин на финансиране ако не искат да се натоварват самите те финансово. А те не искат. Дори и перспективите за стократно избиване на едни военни действия срещу Ким не са много обнадеждаващи. Другия факт, който те опровергава е, че корейците нямат нищо общо с иракчаните. Нито като манталитет, нито като хомогенност на нацията, нито като разбиране за принадлежност, ното като отношение към американците, нито като нагласа за водене на война и саможертване в боя. Какви войници са арабите- продажни и мързеливи циганьори. Да не говориме за разнородноста на племените им принадлежности, всеки катун от три до пет шатри е различно племе. Може би не помниш, че войната с Иран се водеше почти стационарно и по работно време- от осем до шест. Тук таме някакви епизодични мършави и не много сериозни раздвижвания, от двете страни, ама па за осем години- все едно не е имало такива. По трима ранени и половин убит за седмица. Прав си, обаче, че позицията на Китай, в случая е ключа от бараката. А, и аз не съм твърдял, че Ким е непобедим. Просто казвам, че на нападателя му ще му се върже доста доста солено една такава оп
  • 19 Илиан

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    Не, ти не си прав! Не са побликували коментара ми до края. Там пишех, че Северна Корея не е Ирак, където американците с буквално крадът петрола, плащайки им го по три долара и продавайки го на сто и петдесет. Така извличат огромни печалби и финансовият ресурс, който влагат във войната там просто не е техен, а на самите иракчани. Сега ще им се наложи да търсят друг начин на финансиране ако не искат да се натоварват самите те финансово. А те не искат. Дори и перспективите за стократно избиване на едни военни действия срещу Ким не са много обнадеждаващи. Другия факт, който те опровергава е, че корейците нямат нищо общо с иракчаните. Нито като манталитет, нито като хомогенност на нацията, нито като разбиране за принадлежност, ното като отношение към американците, нито като нагласа за водене на война и саможертване в боя. Какви войници са арабите- продажни и мързеливи циганьори. Да не говориме за разнородноста на племените им принадлежности, всеки катун от три до пет шатри е различно племе. Може би не помниш, че войната с Иран се водеше почти стационарно и по работно време- от осем до шест. Тук таме някакви епизодични мършави и не много сериозни раздвижвания, от двете страни, ама па за осем години- все едно не е имало такива. По трима ранени и половин убит за седмица. Прав си, обаче, че позицията на Китай, в случая е ключа от бараката. А, и аз не съм твърдял, че Ким е непобедим. Просто казвам, че на нападателя му ще му се върже доста доста солено една такава оп
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост 11

    23 15 Отговор
    Каква армия има Северна Корея ? Никаква . Ами сравнете им танковете с южнокорейския К2 Блек пантер напр. Но и във всяка друга област е така -самолетите им са от 70 години на 20 в.Подводници, кораби -всичко е много старо и допотопно.
    Имали ракети ? Но напоследък опитите им са неуспешни -да не е случайно ? Не-не е случайно.
  • 22 Патето Яки

    17 7 Отговор
    810 самолета а ние тепърва ще се напъваме да си купим 8 айроплана.

    Коментиран от #31

  • 23 Иван

    13 4 Отговор
    Никой не говори за бойният дух на войниците,а той е много важен.Ако един войник е готов да се бие до смърт много трудно ношественик ще го покори.(сещам се ,че в края на 80-те се предадоха последните японски войници отказали да капитулират през 1945г.Не знам колко трябва да си нахъсан и фанатизират да не се преклониш още 40 год. след войната) Да не говорим за тактиката на партизанската война,като Виетнам.Но лично аз си мисля,че без подкрепата на Китай няма да изкарат и 1 месец.Корейците няма да подкрепят от сърце режимът на Ким.
  • 24 Генчо

    18 2 Отговор
    Проблемът, според мен, е иска ли Ю. Корея война. Ясно е, че северните нямат шанс, но какво ще стане след ерата Ким...Смятате ли, че южняците ще се израдват на 15 млн. емигранти от север, дето трябва да ги храниш, поиш и т.н. За Сеул, поне за момента, е по-изгодно Ким да се отвори за света, да нахрани хората си, а след време ще се мисли и за обединение. А сега, с този гладен и промит народ, само проблеми...
  • 25 Отоплител

    4 2 Отговор
    Ами вместо да правите коментари предлагам да се проиграе на практика.Както се проигра в Близкия изток и Либия.Обаче коментаторът сам казва,че нямат петрол.Или няма заинтересовани от реална война.
  • 26 Скорпион29

    8 4 Отговор
    US пропагандата в действие тия данни не струват нищо щото не са верни манипулация за наивници .
  • 27 nkavrakov

    6 10 Отговор
    Армията на Съединените Американски Щати е най- мощната технически в света.
    Стига сте писали глупости.
    Кати децата в детската градина.
    Ако се стигне до война със Северна Корея ,Щатите ще ги изравнят със земята ,пробема е че ще загинат много жертви.
    Това е единственото нещо което спира Тръмп,поне засега.
  • 28 Скорпион29

    14 5 Отговор
    Армията на САЩ е най силна във Холивудските филми никога не са воювали срещу силен противник Ирак,Авганистан,Виетнам само с диваци.Корееца ги предизвиква открито като са толкова смели какво чакат айде и Русия да почватUS мишки отрепани.
  • 29 Георги Колев

    3 1 Отговор
    А бе има какво да покажат...
  • 30 Кирил Младенов

    1 1 Отговор
    То е ясно кой ще бъде победител. Не е ясно само колко кравари ще се приберат в подцинковани костюми и дали няма да има голямо бум в ЛА напр. и това ги спира
  • 31 УРАН

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Патето Яки":

    Всички пропускат неоспоримият факт , че Северна Корея има ядрено оръжие. Никой не знае с точност с колко ядрени бомби имат в наличност.
    Имат и доста ракети носители за тях. Пропагандата , че ракетите им се взривяват е доста спорна. Колко ракети долетяха до Япония ? Имат и 80 подводници които могат да изстрелват ядрени ракети до територията на САЩ. Например до Ню Йорк. Ясно е , че САЩ ги превъзхожда и ще ги превземе но на каква цена ? Тръмп съгласен ли е да превземе Северна Корея на цената на 10 ядрени бомби взривени в САЩ ? Какво ще стане със САЩ след такава ядрена война ? Май за това си тръгнаха самолетоносачите .