Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 18:39 780 0

Стачкови неразбории в гръцките медии

  • гърция-
  • медии-
  • стачка
Стачкови неразбории в гръцките медии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочаквани стачки, докато се подпише Колективния трудов договор в сектора на обществените медии, обеща президентът на Съюза на техниците в радиостанциите в Гърция Димитрис Камаринопулос. „Около 25% от заетите от нашата професия загубиха работата си в последните две години. Ако не се подпише Колективния трудов договор безконтролните уволнения ще продължат, а заплатите ни ще бъдат окастрени с по 20%-30% без да имаме право да се защитим”, казва той пред GRReporter.

В понеделник се провежда първата от типа 24-часови „неочаквана” работна стачка, в която участват техническия персонал в радиостанциите, но се подкрепя от журналистите в тях, както и техните колеги от печатните медии.

Димитрис Камафинопулос обясни, че синдикатите оценяват трудната икономическа среда, в която предприятията трябва да действат, но в същото време остави да се разбере, че много от работодателите са готови да злоупотребят с общото икономическо състояние и допускат съкращения в ущърб на персонала.
Той заяви, че след разгара на дълговата криза в Гърция, представлявания от него съюз е влязъл в преговори с работодателските организации от сектора за подписването на Колективен трудов договор. Главните условия, които трудовите синдикати са предложили са били нулеви повишения на заплатите, но и нулеви уволнения. „Работодателски организации не приеха това наше условие, което означава, че от самото начало те не искат просто закрепят нещата поради кризата, а искат драстични съкращения”. 

Камафинопулос беше категоричен, че синдикатите няма да приемат сриването на заплатите до нивото на китайските, нито са готови да компрометират останалите трудови права, като  работно време или правото на здравна и пенсионна осигуровка.

„Стачкуваме, защото виждаме, че тенденциозно се опитват да ни намалят заплатите при положение, че медиите имат натрупани средства, но не искат да ги използват. От 10 години насам, като изключим 2010-2011 приходите на медиите се увеличиха с почти 300%. Заплатите на заетите в тях в никакъв случай нямат същото ниво на повишение. Сега приходите от реклами паднаха и вместо медиите да покрият разликите с увеличените приходи от предишния период, започват да режат от месечните приходи на персонала или направо да уволняват. Това няма да го позволим”. Камафинопулос подчерта, че замразяване на повишението на заплатите или тяхното намаляване с 2%-5% е разбираемо за трудните времена, които изживява Гърция, но рязкото понижение, което работодателните организации искат от 15%-20% е недопустимо. Синдикатите ще продължат с различни видове протести и стачки докато не се подпише Колективния трудов договор за работещите в гръцките медии.

Съюза на техниците в радиостанциите в Гърция обявиха, че ще се включат в общонационалната стачка на националните синдикати на първи декември тази година. След това ще продължат с обявяването на извънредни стачки, докато работодателите склонят и подпишат Колективния трудов договор. На въпроса на GRReporter „Какво ще ви накара да оставите стачните действия”, синдикалистът отговори „Нищо освен подписването на Колективния трудов договор”. Все още не е известно колко време Гърция ще остане без радио предавания на живо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА