Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 20:22 1 054 0

Гърция погна висш финансист

  • гърция-
  • прокуратура-
  • измами

С изненадващ ход икономическият заместник-прокурор Спирос Музакитис привика главния секретар на министерството на финансите и бивш началник на Органа за борба с финансовите престъпления. Янис Капелерис ще трябва да даде обяснения в качеството си на заподозрян по случая с несъбирането на глоби, наложени за контрабанда с горива в размер 15 милиона евро, пише GRReporter.

Според източници главният секретар е бил привикан от съдебните власти на база на показанията на бившия главен секретар на финансовото министерство Диомидис Спинелис пред апелативния прокурор. В тях той посочва, че ведомството не е изискало изплащането на глоби от страна на известни собственици на фирми за горива, въпреки че те са били потвърдени от контролните органи.

На въпроса на икономическия заместник-прокурор дали това е причината, поради която е подал оставката си от поста на главен секретар, Диомидис Спинелис отговорил, че не знае. В същото време той представил документите, които предал на Янис Капелерис, но той на свой ред не ги препратил до прокурора, както е задължен. Според Спинелис официалното обяснение на Янис Капелерис било, че не предал данните, понеже се очаквало издаването на нова правна рамка за продажбата на горива. През август той издал заповед, с която наредил спиране на събирането на глобите до издаването на новата законодателна мярка. Сега Янис Капелерис ще отговаря пред правосъдието за престъпления от най-висока степен, между които и за нечестност при изпълнение на служебни задължения.

„Решението на прокурора да ме привика, за да дам обяснения е много правилно”, заяви за радио Real fm главният секретар на финансовото ведомство Янис Капелерис. Той обаче веднага допълни, че конкретните суми не се отнасят за потвърдени глоби или глоби, наложени от Органа за борба с финансовите престъпления за контрабанда или укриване на данъци. Според Янис Капелерис става дума за данни от електронната система „Ифестос”, които са били въведени със закъснение от търговците на горива и доставчиците на нафта за отопление. „Ако някой въведе данни със закъснение повторно, системата автоматично го изхвърля. Затова, заедно с представителите на търговците на горива решихме да въведем по-рационални глоби. Целта ни беше да предотвратим отписването от системата на хиляди фирми”, посочи той.

Пред телевизия АНТЕНА той каза, че според действащия правилник за конкретните нарушения се предвижда глоба в размер пет пъти разликата в данъка между дизела и нафтата за отопление, както и отписване на нарушителите при повторно въвеждане на същото нарушение.

„Електронната система откри 3 500 фирми през 2010 и още толкова през 2011, които бяха актуализирали данните си със закъснение. През лятото и в навечерието на новия данъчен период получихме молби от професионални организации, за да решим този проблем. Говорим за направени със закъснение актуализации и за глоби, които все още не бяха наложени, но това предстоеше. Също така трябваше да решим проблема, свързан с изхвърлянето от системата на 3 500 фирми, които щяха да отсъстват от пазара”.
Начинът, по който се налагат глобите на собствениците на бензиностанции е следният: Фирмите са задължени да въвеждат данните за своите покупко-продажби на гориво в електронната система „Ифестос” на чести интервали от време. Тя бе създадена през 2008 с цел продажбите на нафта за отопление да се следят по електронен начин.

Според действащото тогава законодателство собствениците на бензиностанции купуваха нафтата с висок акциз и впоследствие я продаваха на потребителите с нисък. Те получаваха обратно парите от разликата между двата акциза на база въведените в системата количества гориво, което са закупили и продали. В началото на 2011 системата бе променена. Собствениците на бензиностанции закупуваха горивото директно с нисък акциз, следователно вече не се предвижда никава процедура за изплащане на разлика между двата акциза. Въпреки това задължението за навременна актуализация на системата „Ифестос” чрез въвеждането на всички фактури продължи да е валидна.

„Не сме издали документ, с който да опростим глоби, не сме изтрили нищо”, заяви Янис Капелерис и добави, че не е възможно едно обновяване на електронната система да се възприема като контрабандно действие. Според него оставката на Диомидис Спинелис няма нищо общо с конкретния случай.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА