Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 09:22 1 102 0

Извънредно положението в 15 болници в Словакия

  • словакия

Здравният министър поиска от съседни страни да изпратят медици

Словакия обяви извънредно положение в 15 болници, за да гарантира, че работата на здравните заведения няма да пострада, след като около 2000 доктори подадоха оставка заради ниските си заплати, предаде Асошиейтед прес. Извънредното положение означава, че лекарите са длъжни да останат на работните си места или рискуват глоби и дори лишаване от свобода.

Около 2000 словашки лекари ще подадат оставка от 1 декември, тъй като са недоволни от ниското възнаграждение и трудните условия на труд. В момента заплатата на младите лекари е между 550 и 600 евро, а тази на опитен специалист от 1000 до 2000 евро.

Докато министерството на здравеопазването предлага увеличаване на заплатата от 300 евро, синдикатите искат възнаграждението на лекарите да бъде от 1,5 до 3 пъти повече от средната работна заплата (760 евро).

Премиерът Ивета Радичова заяви, че положението сериозно, лекарските заплати са ниски, но правителството не може да си позволи големи увеличения поради дълговата криза в Европа.

Министърът на здравеопазването Иван Ухлярик каза, че още не е ясно колко лекари ще променят решението си и ще приемат предложенията на правителството, но поиска от съседни страни да изпратят медици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА