Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 09:39 1 253 0

Кризата в Гърция свали кабинета в Словакия

  • словакия-
  • ивета радичова-
  • еврозона-
  • евро

Падането на правителството в Братислава показва колко е трудно да се достигне до единен отговор на задълбочаващата се дългова криза в Еврозоната

Кризата в Гърция свали кабинета в Словакия - 1
Премиерът Ивета Радичова подаде оставка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Кризата в Гърция свали правителството на премиера Ивета Радичова в Словакия, предаде „Блумбърг“.

Министър-председателят беше принудена да подаде оставка след като парламента отхвърли плана за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), създаден, за да подпомага затруднените страни от Еврозоната.

От присъстващи на заседанието 124 депутати 55 са гласували "за", 9 "против", а 60 не са гласували, съобщи заместник-председателят на парламента Павол Хрушовски, цитиран от АФП.

По този начин Словакия на практика блокира европейските усилия за стабилизиране на Еврозоната.

Братислава остава единствената страна, която не е одобрила разширяването на фонда, което може да стане факт, само ако получи подкрепата на всички страни от Еврозоната.

Политическите анализатори отбелязват, че резултатът ит гласуването в парламента е бил очакван, след като през последните дни управляващата коалиция в Словакия не успя да постигне съгласие по антикризисния план.

Неолибералната партия "Свобода и солидарност", която е част от четирипартийната управляваща коалиция, не участва, както бе обявила, във вота. Без 22-ата депутати на "Свобода и солидарност" управляващите не успяха да съберат необходимите им 76 гласа.

Участниците в правителствената не бяха съгласни с дела, който Словакия трябва да внесе в механизма за финансова стабилност на EС. Той е 1 процент, като паричното му изражение е 7,7 милиарда евро.

Възможно е планът за спасяване на Еврозоната да бъде приет до една седмица, тъй като опозицията обяви решението си да го подкрепи след падането на правителството. За това намекна в кулоарите на парламента финансовият министър в оставка Иван Миклош. Опозиционните социалдемократите разполагат с 65 гласа, което би гарантирало приемането на спасителния план.

От своя страна гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише предупреди, че дълговата криза в Европа придобива системен характер, доколкото заплашва стабилността не само на отделните икономики, но и на целия регион, включително на най-развитите държави.

Предупреждението дойде от заседанието във вторник в Брюксел на Европейския съвет по системните рискове (European Systemic Risk Board), обобщава Ройтерс.

Падането на правителството в Словакия показва колко е трудно да се достигне до единен отговор на задълбочаващата се дългова криза в Еврозоната. 17 страни-членки трябва да действат твърдо, а избирателите стават все по-гневни от увеличаващата се цена за спасението на единната европейска валута, коментира в. „Лез еко“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА