25 Май, 2017 23:30 2 635 5

Човешка грешка е обрекла "Скиапарели" на смърт (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • марс-
  • червената планета-
  • скиапарели-
  • европейската космическа агенция

Лошото познаване на атмосферата на Марс и грешка в изчисленията са "осъдили на смърт" сондата

Човешка грешка е обрекла "Скиапарели" на смърт (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1

Експерименталната сонда "Скиапарели" на Европейската космическа агенция (ЕКА) е била много близо до успешно кацане на Марс миналата година, но инженерите не са осъзнали колко разтърсващо може да е спускането с парашута и това я е обрекло на провал, предаде "Ройтерс".

Бордовият компютър се е объркал от противоречащите си данни, установи независимото разследване на специалисти на космическата агенция. Това е предизвикало преждевременно прекратяване на програмата за спускане.

"Скиапарели" се разби при опита за кацане на Марс на 19 октомври миналата година. Разследването показа, че парашутът е работил по план, но атмосферните сили при свръхзвукова скорост не са били добре планирани.

Човешка грешка е обрекла "Скиапарели" на смърт (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Скиапарели" е бил много близо до успешно кацане на Марс на планираното място" - пише в доклада. Силно завъртане за част от секундата обаче е претоварило сензорите на апарата. Това е довело до грешния извод, че той е достигнал повърхността. В резултат "Скиапарели" се е освободил от парашута рано, запалил за кратко двигателите за кацане и се ударил в повърхността със скорост 540 км/ч.

Разследващият екип препоръчва при подготовката на кацането на роувъра "ЕкзоМарс" да бъде помолена НАСА да провери компютърните модели


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбирачев

    5 0 Отговор
    Нищо не се разбра - последно, зле пшдбрани датчици или лошо познаване на атмосферата?

    Коментиран от #2

  • 2 Гад

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разбирачев":

    Последно-некадърници
  • 3 dynamo

    3 0 Отговор
    Ще се научат

    Коментиран от #4

  • 4 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "dynamo":

    Да ще се научат, че машината не може да мисли, което се знае от всеки.
  • 5 Бате Цецо

    2 0 Отговор
    До колкото си спомням някакви ромънци се правили модула отговарящ за кацането и са поспестили от тестове. Имаше и някакво глупаво оправдание.