Last news in Fakti

25 Май, 2017 17:33 2 901 5

Ердоган под кръстосан огън в Брюксел (СНИМКИ)

  • реджеп ердоган-
  • брюксел-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • доналд туск

Лидерите на ЕС повдигнаха въпроси, свързани с човешките права, на среща с турския президент

Ердоган под кръстосан огън в Брюксел (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск постави въпроси, свързани с човешките права, в центъра на разговорите с турския президент Реджеп Ердоган, предаде ДПА.

Обсъдихме необходимостта от сътрудничество, написа Туск в Туитър след първата среща между лидери на ЕС и Ердоган след изминалите месеци на вербални кавги.

Ердоган се срещна и с новия президент на Франция Еманюел Макрон, който е настоял за освобождаването на журналиста Матиас Депардон, задържан в Турция преди две седмици.
Последният започна гладна стачка, за да протестира срещу ареста.

Ердоган обеща на Макрон да "разгледа бързо ситуацията" на Депардон, съобщи АФП, като се позова на френското президентство.

Ердоган под кръстосан огън в Брюксел (СНИМКИ)

Ердоган под кръстосан огън в Брюксел (СНИМКИ)

Ердоган беше приет от Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на фона на напрежения между Брюксел и Анкара, предаде АП.

Нямаше никакво изявление при пристигането днес на турския президент в сградата на Европейския съвет в ранния следобед. Вчера Ердоган отново призова ЕС да вземе решение по въпроса за присъединяването на Турция, като поиска неговата страна да не бъде третирана като "просяк" пред вратите на Европа.

Ердоган под кръстосан огън в Брюксел (СНИМКИ)

ЕС очаква Труция да се оттегли сама, каза Ердоган в Анкара преди да замине за Брюксел, където днес ще участва също в срещата на върха на НАТО след разговори с Юнкер и Туск.

Отношенията ЕС-Турция, които станаха напрегнати след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. и последвалата вълна от репресии, се влошиха още повече по време на кампанията за референдума в Турция през април за разширяване на пълномощията на Ердоган.

При стълковения в края на март между привърженици и опоненти на турския президент пред консулството на Турция в Брюксел, където живеещите в Белгия турци можеха да гласуват за референдума, бяха ранени шестима души.

Ердоган под кръстосан огън в Брюксел (СНИМКИ)

По време на кампанията за референдума турските лидери засилиха обидите към европейците след забраната за митинги на привърженици на Ердоган в Германия и Холандия.

Турският президент стигна дотам да обвини страните от ЕС и специално Германия в "нацистки практики" и заплаши, че Анкара ще се откаже от споразумението с ЕС за миграцията, сключено през март 2016 г.

Ердоган заяви в началото на май, че ще каже "довиждане" на ЕС, ако не бъдат отворени нови глави в преговорите за присъединяване с Анкара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Вагенщайн

    9 7 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СЕ СЪБРАХА.................
  • 2 Срамота

    15 13 Отговор
    Европейския съюз е много жалък в сравнение с наглият султан от Диарбекирстан който се е вживял в ролята на султан -Слънце ,спасителя на османската империя.....
  • 3 ЕВРО ПРОПАГАНДА

    7 11 Отговор
    Тоя султан стана много нахален... Съвсем типично по турски, гледа в миналото и очаква Османската империя да възкръсне, но не осъзнава, че в модерният свят няма да се приеме с усмивка.
  • 4 Иван

    5 1 Отговор
    Ар доган мелез между евреин и грузинка
  • 5 АНДРО

    4 0 Отговор
    Ердо знае цената си, и ще постигне големи успехи. Е малко ще ползва моркова и тоягата, но гн. Путин му даде тази работеща рецепта. Нагъл нахален , той е хитър , не се заблуждавайте че ще постигне целта си. Евреин, грузинец какъвто и да е , помня от де тръгна и до къде стигна. Да не е роднина на Сталин ? незнам ама действа с твърда ръка . Следващите години ще видим разултатите от едноличното му управление на турция.
Новини по държави: