Last news in Fakti

25 Май, 2017 22:05 1 244 3

Не дръжте шампанското дълго в хладилника, защото...

  • шампанско-
  • хладилник-
  • лед-
  • бутилка
Не дръжте шампанското дълго в хладилника, защото... - 1
Снимка: Shutterstock

Специалистът от в. "Хъфингтън пост" Мари-Кристин Ослен ни съветва никога да не държим дълго време шампанското в хладилника, защото това може да съсипе вкусовите качества на напитката.

Ако я сложим на студено в някое от отделенията, бутилката не трябва да се задържа повече от 1-2 дни, преди да я отворим. Дългият й престой ще предизвика промени в корковата тапа. Тя ще пресъхне от студа и ще промени вкуса на пенливия еликсир.

Ако възнамерявате да отворите бутилка шампанско 3-4 дни след закупуването й, спокойно може да я съхраните в хладилника, съветва Мари-Кристин Ослен. Но по-дългият й престой ще промени мехурчетата на шампанското!

По думите на специалистката съвременните хладилници действат като същински сушилни. Липсата на влага в тях изсушава корковата тапа и запушването се разхлабва. Вследствие на това шампанското започва да се окислява по-бързо, като задължително променя букета си. Най-добре е да се съхраняват пенливите вина на хладно и тъмно място при постоянна температура.

И вместо да сложим бутилката в хладилника, по-добре да я поставим в контейнер с лед непосредствено преди консумация. Бутилката трябва да се охлади 15-20 минути, преди да бъде отворена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 1 Отговор
    За какви коркови тапи говори "специалист",след като таапите на шампанското КОЕТО ПОЛЗВАМ ЗА НГ са ПЛАСТМАСОВИ?И от къде накъде ще държа Шампанско в хладилника,след като го купувам на 31.12. и го пия НА СЪЩАТА ДАТА?А защо трябва да си хабя изобщо хладилника,след като мога да го сложа на балкона в новогодишната нощ за да изтине?А мога ли да контролирам шампанското което си поръчвам в ресторанта какво са правили с него преди да ми го сервират?Ей... англичани поамериканчени...вий съвети на умен българин ли си позволявате да давате,или да ви пратя всички на Източния фронт?!
  • 2 Ироничен

    2 0 Отговор
    Коньо, забавен си като връзваш шарени пилета, но шампанското с пластмасова тапа е толкова шампанско, колкото аз съм внук на Оскар Бентън.
    "Искра" ли си купуваш или "Игристое"?
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    На кой ли пък му пука за вкуса на шампанското примерно на НГ...Важното е тапата да изкърти тавана и дрехите на околните да бъдат опръскани