Last news in Fakti

28 Май, 2017 07:30 4 825 13

28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад (СНИМКИ + ВИДЕО)

19-годишен германски младеж прави за смях цялата съветска противовъздушна отбрана

28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад (СНИМКИ + ВИДЕО) - 1

На 28 май 1987 г. 19-годишният пилот от Западна Германия Матиас Руст безпрепятствено навлиза с малък самолет „Чесна“ във въздушно пространство на СССР и каца на Червения площад в Москва. Той е незабавно задържан и не е пуснат до 3 август 1988.

На пристигналите служители от КГБ той заявява, че иска да говори със съветския лидер Михаил Горбачов.

28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад (СНИМКИ + ВИДЕО)

Колкото и безумна да изглежда тази история, много по-невероятни са обстоятелствата около събитията от 28 май 1987 година:

на този ден в Съветския съюз празнуват Деня на граничаря.

И тъкмо на професионалния празник на тези, които трябва да пазят държавната граница, един 19-годишен германски младеж прави за смях цялата съветска противовъздушна отбрана (ПВО).

Експерти обаче припомнят, че в края на 80-те години на миналия ХХ в. е било модерно сред председателите на съветските колхози да имат малки самолети. Те били използвани за туристически обиколки с пристигналите от Кремъл големци.

От картата се вижда, че по време част от полета той е взет за учебен самолет.28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад (СНИМКИ + ВИДЕО)

Самият Руст прави кратка почивка преди да излети за Москва.

Михаил Горбачов е толкова ядосан, че заявява: "Щом един самолет може необезпокояван да лети над съветска територия и изобщо да не бъде забелязан, това показва колко лошо работи нашата противовъздушна отбрана". Малко след това моментално са уволнени военният министър, началникът на ВВС и още 300 офицери.

На практика два изтребителя са вдигнати по тревога и след като пресрещат „Чесната“ на Матиас Руст те се връщат обратно.

Матиас Руст е освободен от затвора 18 месеца по-късно след като за него се застъпва лично тогавашният германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.

Московчани започват да се шегуват с инцидента и започват да наричат Червения площад - Шереметиево номер 3 (Шереметиево 1 и 2 са летища близо до Москва).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добри

    14 3 Отговор
    Изтребителите не са намерили Чесната - поне така пише в хронологията на картата.
  • 2 шшш

    24 21 Отговор
    аз пък сещам ,как 5 Боинга кацат в САЩ на различни обекти на 11.09, един успя дори да удари Пентагона , говорим не за Чесна ,все едно дрон в сравнение с огромни самолети.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    18 16 Отговор

    До коментар #2 от "шшш":

    Коментара ти няма нищо общо с темата.Или не си разбрал?
  • 4 кики

    14 17 Отговор
    Сега са още по–велики ВВС и ВМС на Русия!ХА ХА ХА

    Коментиран от #6

  • 5 вежда

    22 11 Отговор
    То само по времето на Горбачов можеше да се случи. Тогава беше задействана жидомасонската машина, защото си намериха предател, който да им свърши работата... Как мислите, защо ли 19-год. младеж прави подобно нещо? Вижте какво се случва с пилотите на изтребителите след 91г. - двамата са бизнесмени.
    Горбачов е НАЙ-МРАЗЕНИЯТ жив управник! Показателно е, че избяга моментално в чужбина и знае, че никога вече няма да се върне в РФ, нито жив нито мъртъв - народът няма да му позволи да стъпе на руска земя!

    Коментиран от #8

  • 6 Бай хой

    14 10 Отговор

    До коментар #4 от "кики":

    Кикич, ако не си забелязъл чесната е била засечена и именно затова са били вдигнати изтребителите. Те са преценили много правилно че обекта не представлява опасност и са се прибрали. Останалото са нпо лозунги за повдигане на самочувствието на нещастниците.
  • 7 прост народ сме

    19 9 Отговор
    Не бъдете чак толкова прости бе. То е ясно, че не гледате филми и не четете, но поне се замислете малко. Има документи за случая. Засичат го разбира се и когато се чака заповед да се свали, отгоре се забранява. На площада случайно има 3 професионални камери чакащи да запишат кацането. Всичко е нагласено. След случая Горби го използва, за да махне старите кучета от армията и пътят му към предателството е открит. Прочетете малко.

    Коментиран от #9

  • 8 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "вежда":

    Ние, европейците си го обичаме Горбачов!А КОЙ го мрази си е негова работа!!!

    Той ни даде свободата да избираме!!!
  • 9 смотан путин

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "прост народ сме":

    Кого е предал Горбачов?

    Може би Източна Германия на ФРГ или източна Европа на Свободния свят!!!

    Я стига глупости ! И ако не беше "предателя" колко още щеше да удържи Русия колониалните си владения!!!

    Не се опитвайте да тролите толкова плоско !Рейгономиката направи барела 12$,Руските учени взривиха Чернобил(40 $милиарда разходи) и Русия беше на колене !!! Не Горби а и господ не можеше да и помогне !!!

    Това е истината и никой не може да и противоречи!!!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Апчето

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "смотан путин":

    Пий си апчетата, веее...!!!
  • 11 Mercedes-Benz

    6 8 Отговор
    Германците като Ерих Хартман и Ханс Улрих Рудел караха руснаците да пълнят гащите само като чуеха имената им през Втората световна, 42 години по-късно отново германец, но с малка Чесна ги направи за смях!
  • 12 mediator37

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "смотан путин":

    Горбачов, че е л..но- две мнения по въпроса няма.
    Въпросът е , защо след като договорът беше:- Давам ви без пари и без да ви бия Източна Германия. Изтеглям ракетите, танковете, артилерията, войската и вся и все. НО ВИЕ НЯМА ДА РАЗШИРЯВАТЕ ГРАНИЦИТЕ НА НАТО НА ИЗТОК.
    Да те попитам, какво стана с границите на НАТО ? До къде стигна НАТО, моля да кихнеш, не че не знаем.
    Известно ли ти е, че в САЩ от преди 200 години, още от времето на каубойте с патлаците на кръста, като не спазиш договор получаваш куршум. И другите ръкопляскат, защото така е справедливо и честно.
  • 13 Прост народ

    0 0 Отговор
    Поредната журналистическа тъпня! Руст се е хванал на бас в авио клуба в Хамбург, че ще кацне незабелязан в Кремъл, за да се облекчи по голяма нужда! Лети на малка височина след експреса Петербург - Москва, поради което не е засечен! В Москва прави опит да кацне в Кремъл, но дърветата му пречат, и той каца на червения площад, чака половин час, докато ония се осеферят, говори с граждани! Това знам от сина на маршала на авиацията Соколов. Няколко месеца по късно една друга Чесна кацна във военна база на САЩ!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания