Last news in Fakti

2 Декември, 2011 13:52 1 550 0

Наш ядрен отпадък тревожи еколози от Русия и Украйна

  • аец козлодуй-
  • ядрено гориво

Ферибот с ядрени отпадъци от България се очаква да пристигне скоро в руското пристанище Кавказ в Керченския проток, откъдето близо минава границата на Русия с Украйна, съобщава украинската агенция УКРИНФОРМ, позовавайки се на неправителствената организация „Екологична вахта в Северен Кваказ“.

Жители от Краснодарския край са предупредили еколозите, че имат информация за радиоактивни български отпадъци, които ще бъдат доставени от Варна в пристанище Кавказ с ферибота „Авангард“, собственост на московската корабна компания „Аншип“.

Правителството на Русия на 14 декември 2009 г. взе решение да включи пристанището в списъка, където могат да се разтоварват контейнери с отработено ядрено гориво, уточнява сайтът „Нефтът на Русия“.

Ръководителят на регионалната пристанищна администрация Арно Каракашиян заявил още през лятото, че молбата на „Аншип“ и компанията майка „Анроскрим“ за извършване на такава дейност в пристанище Кавказ не може да бъде удовлетворена.

Според специализираните сайтове през пристанище Кавказ досега не са били извършвани.

Екологичното сдружение от Краснодар съобщи, че пристанището не е пригодено за претоварване на ядрени отпадъци.

В момента радиоактивните отпадъци от България се извозват с влакове през територията на няколко държави, припомниха за Факти.бг енергийни експерти.

Става дума за отработено гориво от АЕЦ „Козлодуй“, което се преработва в Челябинска област (Урал), както предвижда съответното руско-българско междуправителствено споразумение.

Според енергийните експерти няма подадени от Росатом запитвания за промяна на маршрута за извозване на отработеното ядрено гориво.

УКРИНФОРМ припомня, че местното население неведнъж е успявало да отклони радиоактивната заплаха от региона.

През 1998 година краснодарци чрез протест спряха изграждането на АЕЦ край с. Мостовской, През 2001 година - да бъде забранено прехвърлянето на ядрени отпадъци в пристанище Новоросийск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА