26 Юни, 2017 16:47 1 527 2

ЕС затяга правилата за борба с прането на пари

  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • ес-
  • правила-
  • пране-
  • изпиране

Комисията на Юнкер издигна борбата с укриването на данъци, изпирането на пари и финансирането на тероризма като един от своите приоритети

ЕС затяга правилата за борба с прането на пари - 1
Снимка: БТА/АР

Днес влиза в сила Четвъртата директива относно борбата с изпирането на пари. Тя трябва да укрепи съществуващите правила и да направи борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма по-ефективна, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия. Четвъртата директива има за цел да осигури прозрачност, за да се предотврати избягването на данъци.

Днес Комисията публикува доклад, който ще оказва подкрепа на органите на държавите-членки за по-успешно справяне с рисковете от изпиране на пари на практика. Съгласно изискванията на новата директива, Комисията направи оценка на рисковете относно изпирането на пари и финансирането на тероризма на различните сектори и финансови продукти. Публикуваният днес доклад идентифицира областите, изложени на най-голям риск, както и най-разпространените методи, използвани от престъпници за изпирането на незаконни средства.

„Изпирането на пари подхранва престъпността, тероризма и укриването на данъци. Ние трябва да прекратим тази практика по най-добрия начин. Правилата, които са в сила днес, са важна крачка, но сега се нуждаем от допълнителни подобрения", категоричен бе Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Комисията:

„Терористи и престъпници все още намират начини за финансиране на своите дейности и за изпиране на незаконни печалби, инвестирайки ги обратно в икономиката. Новите правила, актуализирани към днешна дата, са решаващи за затваряне на допълнителните „вратички“. Призовавам всички държави-членки да ги въведат незабавно: по-ниските стандарти в една страна ще доведат до отслабване на борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в целия ЕС. Призовавам също за бързо споразумение относно допълнителни корекции, предложени от Комисията, след разкритията в „Панамските документи“, за да се увеличи прозрачността на действителната собственост“, пък заяви Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    1 1 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца това ще свърши и тази комисийка на Юнкер
  • 2 Барчо

    0 0 Отговор
    Така де. Те вече си изпраха кинтите и вече могат да изискват да се спазва закона. Ама за другите.